Ajvar z pečených paprik a lilků

,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 3 porce

🍪 Popis

Srpnová úroda paprik má jedinou nevýhodu: trvá příliš krátce! S naším receptem si bohaté chuti paprik užijete nejen teď v létě, ale i za pár měsíců.

🍓 Ingredience

  • 1 ocet
  • 150 ml horké vody
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 pepř
  • 1 sůl
  • 1 ks chilli papričky
  • 6 stroužků česneku
  • 2 ks lilku
  • 10 ks kapie

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Celé lilky několikrát propíchejte vidličkou a spolu s paprikami (ty také nechte v celku) je při 200 stupních pečte asi půl hodiny, až se slupky zeleniny zvrásní a místy ztmavnou. Papriky dejte do uzavíratelné nádoby nebo igelitového sáčku na 20 minut zapařit, aby šly snadno loupat.

Krok 2: Po vychladnutí zeleninu oloupejte a z paprik odstraňte zrníčka a stopky. Lehce promixujte (kousky zeleniny nejsou ve směsi na škodu), smíchejte s olejem, vodou, prolisovaným česnekem, rozdrobenou chilli papričkou, lžičkou soli, čerstvě mletým pepřem a třemi lžícemi octa a na velmi mírném plameni za občasného míchání dvě hodiny povařte. Ochutnejte a případně dosolte, opepřete a okyselte.

Krok 3: Horkou směs rozdělte do vymytých skleniček a povrch zakápněte olejem. Takto připravený můžete i zavařit nebo si část schovat do mrazáku, ale dle naší zkušenosti mizí tak rychle, že něco takového vůbec nebude potřeba.

☕️ Poznámka

Ajvar je výborný k pečeným masům a karbanátkům, ale výborně se hodí i jako pomazánka na , k sýru nebo k pečeným bramborám.

https://www.prozeny.cz/clanek/ajvar-z-pecenych-paprik-a-lilku-46777




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *