🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 3 dny
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Kuličky sýra jsou výborné jako předkrm či pohoštění (ale nejlepší stejně jsou, když je chodíte mlsat po jedné rovnou do chladničky). Uložte je do hezké skleněné dózy, dozdobte stuhou a vidličkou – a máte báječný jedlý dárek.
🍓 Ingredience
- 2 litry hustého živého bílého jogurtu (třeba Choceňský)
- 80 ml panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku, drceného
- 1 biocitron, vymačkaná šťáva a ostrouhaná kůra
- asi 2 lžíce koření tzatziki a mořská sůl
- olivový olej na zalití
🥘 Postup přípravy
1 Jogurt, olej, česnek, citronovou šťávu i kůru promíchejte, pak postupně podle chuti dokořeňte tzatziki a solí. Puristé mohou tzatziki nahradit sušenou mátou. Dobře rozmíchejte a vlijte do mísy vyložené čistou utěrkou. Cípy zavažte a ochucený jogurt pověste do chladu vykapat. (Kdo nemá sklípek, může položit balíček do hrnce s pařáčkem, eventuálně zatížit a pak dát do lednice.) Nechte stát tři dny, vykapanou tekutinu občas slijte.
2 Z okapané směsi vytvořte kuličky velikosti vlašského ořechu, naklaďte je těsně vedle sebe do sklenic a zalijte olejem. Pomůže je před tím na chvíli dát do mrazničky, aby se ve sklenicích nepomačkaly. Dají se jíst hned, ale v chladu vydrží 6 měsíců.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/arabsky-syr-labne








Napsat komentář