🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 5 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 sklenic
🍪 Popis
Voňavé bezové květy jsou zadarmo, tak toho využijte a vyrobte si výborné bezové želé či marmeládu. Je to jednoduché a výsledek stojí za to.
🍓 Ingredience
- 30 bezových květů
- 3 citrony
- 2 kg želírovacího cukru
- 3 l vody
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Čím intenzivnější chuť marmelády chcete, tím déle květy namáčejte. Základem výroby je totiž macerace květů a citronu. Měla by probíhat minimálně jeden, ale klidně až pět dní. Květy odstříhejte z velkých stonků, přidejte citronovou šťávu a kůru (použijte tři až pět citronů, záleží na velikosti), zalijte převařenou vodou, překryjte lehce plátnem nebo víčkem či poklicí a macerujte v chladu, ale ne v lednici.
Krok 2: Pak slijte přes jemné plátýnko do hrnce, zbytky květů v plátýnku ještě vyždímejte a vyhoďte. Do tekutiny přidejte želírovací cukr (můžete použít i směs normálního cukru a pektinu) a povařte dle návodu – bývá to asi pět minut. Plňte do předem vyvařených a ideálně ještě horkých sklenic.
Krok 3: Životnost marmelády bývá kolem půl roku. Pro delší výdrž byste ji museli po nalití do sklenic ještě zavařit, ale tím se ztratí hodně léčivých sil.
☕️ Poznámka
Bezovou chuť můžete doladit vanilkou, hřebíčkem, zázvorem a dalším kořením podle chuti. Bezové želé se hodí k slepování cukroví, sušenek, ochucení čaje či jen tak na lžičku.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/bezova-marmelada-recept-ktery-zvladnete-i-vy-56066








Napsat komentář