🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední

🍪 Popis

Kvetoucí černý bez láká každé jaro nejen včely, ale také mlsné jazyky. Takový domácí bezový nebo likér, to je už klasika. Pro tentokrát můžete ale zkusit také domácí bezovou zmrzlinu!

🍓 Ingredience

Na zmrzlinu

  • 4 bezové květy
  • 300 ml 40% smetany ke šlehání
  • 80 g cukru krupice
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 250 ml zakysané smetany
  • šťáva z jednoho citronu

K podávání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Z čerstvých bezových květů vyberte broučky a mušky a jednotlivé kvítky oberte ze stopek.

Krok 2: Zalijte kvítky smetanou a nádobu zavřete víčkem nebo jinak překryjte. Nechte v lednici asi 24 hodin odležet.

Krok 3: Druhý den propasírujte smetanu s kvítky přes jemné plátno nebo hodně husté síto do hrnce. Přidejte a a začněte postupně zahřívat. Nenechte ale smetanu přejít varem, mohla by se srazit!

Krok 4: Bokem si v misce prošlehejte žloutky. Pak do nich opatrně zašlehejte naběračku horké bezové smetany. Vše pak na mírném ohni zašlehejte do zbytku horké smetany. Zahřívejte a míchejte, dokud směs nemá konzistenci řídkého pudinku.

Krok 5: Nakonec do směsi vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte citronovou šťávou, případně i trochou citronové kůry.

Krok 6: Připravenou zmrzlinovou směs nalijte do vaničky a dejte do mrazáku. Každých asi 30 minut ji lehce promixujte ponorným mixerem. Ten rozbije případné ledové krystalky a díky tomu bude hebká a krémová.

Krok 7: Celý proces mražení trvá asi 5 hodin, v případě že máte zmrzlinovač, je příprava samozřejmě jednodušší. Hotovu zmrzlinu podávejte s letním ovocem, jako jsou jahody nebo maliny.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *