🍽️ Množství: 8 porcí
🍪 Popis
🍓 Ingredience
- 75 g másla
- 20 g čerstvého droždí
- 125 ml vlažného mléka
- 250 g polohrubé mouky
- 1 žloutek
- 40 g cukru
Na náplň:
- 1 žloutek
- 300 g borůvek
- 1 vanilkový cukr
- 200 g tvarohu
Na drobenku:
- 100 g hrubé mouky
- 80 g másla
- 100 g cukru
- Na potření:
- 40 g másla
- 1 lžíce rumu
🥘 Postup přípravy
1
Mouku se špetkou soli prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko. Přidáme rozdrobené kvasnice, lžičku cukru a zamícháme dovnitř tolik mouky, aby nám vzniklo řídké těstíčko. Zakryjeme a necháme v teple vzejít, dokud nebudou na povrchu kvásku bublinky.
2
Přidáme zbývající cukr, změklé máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Necháme jej v míse, zakryjeme a necháme nakynout tak, aby těsto znásobilo svůj objem.
3
Mezitím si rozpustíme máslo na potření a přidáme do něj rum.
4
Tvaroh utřeme se žloutkem a vanilkovým cukrem. Borůvky očistíme a osušíme.
5
Mouku, máslo a cukr na drobenku smícháme v míse a postupně vypracujeme drobivou drobenku.
6
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na kulatou placku. Tu potřeme nejprve tvarohem, poté nandáme ovoce a drobenku.
7
Přendáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Ještě horký frgál po obvodu potřeme rozpuštěným máslem s rumem a necháme vychladnout.
☕️ Poznámka
Mezi tradiční náplně do frgálu patří i povidla, mleté ořechy a další lesní ovoce.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://prodejny.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.boruvkovy-frgal.r_id=CZ_1327.html








Napsat komentář