Celozrnný chléb bez hnětení

, ,

🕒 Doba přípravy: 60 min.

🍽️ Množství: 2 chleby

🍪 Popis

Tento celozrnný se díky velké řídkosti těsta nemusí hníst a výborně kyne. Navíc ho můžete posypat všelijakými semínky, která z něj vytvoří výživné .

🍓 Ingredience

  • 3 hrnky/ 708 ml teplé (ne horké )vody (1 us cup=236 ml)
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce octa
  • 3 hrnky/375g hladké pšeničné nebo hladké špaldové mouky
  • 2,5 až 3/324-389g hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 1 až 1,5 lžíce soli
  • podle vás , a

🥘 Postup přípravy

1.
Ve velké míse smíchejte teplou vodu, droždí a . nesmí být horká, spíše tělesné teploty, aby neznehodnotila droždí … Počkejte pár minut, dokud neuvidíte, že droždí je aktivní a vytváří bubliny na povrchu, potom přidejte a .

2.
Přidávejte hrnek po hrnku hladkou mouku, mezi každým hrnkem pořádně zamíchejte těsto. Teď přidávejte celozrnnou mouku a , opět postupně, důkladně míchejte mezi každým přidáním. Toto těsto bude velmi řídké, kašovité a lepivé. Přidejte semínka, nebo co máte rádi. Já s nimi nešetřím.) Pokud chcete více experimentovat, přidejte i čerstvé bylinky nebo například , restovanou cibulku, …

3.
Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout okolo 30 – 40 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. (Pomáhám si troubou, kterou krátce zapnu na minimum, opět vypnu a vložím těsto dovnitř. Dejte jen pozor, aby teplota nebyla příliš vysoká.)

4.
Předehřejte troubu na 185 °C. Pomocí stěrky přesuňte těsto do dvou vymazaných forem (ideálně používám sprej na vymazávání) a nechte ještě jednou vykynout. Použila jsem jednu obdélníkovou od greenpan a druhou klasickou chlebovou.

5.
Povrch ještě posypejte semínky či bylinkami a dejte péct přibližně na 50 minut, dokud není na povrchu zlatohnědý. Že je chleba hotový, poznáte také na první pohled jednoduše tak, že se odchyluje od stěn formy a vzniká po obvodu malá skulina. Jakmile chléb vyndáte z trouby, můžete jej hladce vysunout na mřížku, kde krásně dochladne, aniž by se zapařil. Pro kontrolu, zda je chléb již upečený, zaklepejte na spodek chleba, měl by znít dutě.

☕️ Poznámka

Zajímavou a velmi zdravou ingrediencí je špaldová mouka – pšenice špalda je jedna z nejstarších pěstovaných obilnin. Na rozdíl od klasické mouky je špalda zpracovávána celá, a díky tomu obsahuje vysoký podíl vlákniny, ale i vitamínů (např. B, C) a trávicích enzymů. Ze semínek na posypání doporučuji např. slunečnicová, protože obsahují velké množství hořčíku, který přispívá k rovnováze nervového systému. Navíc podporuje produkci serotoninu, a tím také napomáhá ke zlepšení nálady. Dále obsahují například selen a vitamín E, které jsou výbornými antioxidanty. Skvělá jsou i , která obsahují kvalitní bílkoviny a esenciální mastné kyseliny a celou řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků: vitamín E, železo, draslík, fosfor a jiné.

https://fresh.iprima.cz/recepty/celozrnny-chleb-bez-hneteni




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *