Černá treska podle babičky Cusumano

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 60 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

🍓 Ingredience

  • 400 gramů (nové – nejlepší jsou brambory grenaille)
  • olivový
  • šalotka 4 kusy
  • česnek 2 stroužky
  • 50 gramů
  • rajčata sušená 50 gramů
  • hladkolistá 1 lžíce (nasekaná)
  • 600 gramů (s kůží)
  • pepř černý (mletý)
  • víno bílé 1 decilitr
  • rybí 2 decilitry
  • šťáva limetková (z 1 limetky)

🥘 Postup přípravy

Brambůrky omyjeme, uvaříme v osolené vodě a necháme zchladnout. Pak je nakrájíme podélně na čtvrtky a opečeme v pánvi na olivovém oleji. Přidáme nakrájené šalotky a česnek, rozpůlené kapary a nakrájená , krátce orestujeme a vmícháme nasekanou petrželku.

Tresku nakrájíme na porce o váze asi 150 g, osolíme je a opepříme. Vložíme je kůží dolů do rozehřáté pánve s olivovým olejem a pečeme dozlatova asi 4 minuty z každé strany. Důležité je rybu nepřepéct. Kontrolu můžete provést tak, že do ryby vpíchnete úzký nůž, necháte ho tam asi 3 sekundy a pak si ho přiložíte ke rtům – měl by být vlažný, ne horký.

Do pánve přidáme připravené brambůrky, přilijeme , a šťávu z limetky a tekutinu svaříme na polovinu původního množství. Dochutíme solí a pepřem a zjemníme trochou olivového oleje.

☕️ Poznámka

Grenaille jsou speciální francouzské brambory, které se nemusí loupat, stačí je jen omýt. Lze je nahradit novými salátovými bramborami.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *