🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: Na 1 dort o průměru 20 cm
🍪 Popis
Cheesecake, ve kterém se dokonale snoubí chuť arašídového másla a čokolády a křupavé elementy vytváří perfektně vyvážený kontrast ke krémové náplni, jsme v redakci překřtili na ‚absolutní blaho na talířku‘, brzy pochopíte proč…
🍓 Ingredience
NA KORPUS
- sušenky 100 g
- digestive (prodává např. Marks & Spercer) nebo věnečky či BeBe sušenky
- tmavá čokoláda 25 g
- 70%
- máslo 25 g
- + na vymazání formy
NA NÁPLŇ
- vejce 2 ks
- krupicový cukr 70 g
- krémový sýr 250 g
- např. Philadelphia
- tvaroh měkký 250 g
- tučný
- arašídové máslo 200 g
- bílá čokoláda 75 g
- NA OZDOBENÍ
- tmavá čokoláda 100 g
- 70%
- smetana ke šlehání 80 ml
- arašídy
- pražené (mohou být i solené), nasekané nahrubo
🥘 Postup přípravy
1
Troubu předehřejte na 170 °C. Formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
2
Připravte korpus. Sušenky nadrťte, poté ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo a oboje nalijte na sušenky a promíchejte. Vzniklou směs napěchujte na dno formy a korpus 10 minut předpečte. Nechte vychladnout.
3
Připravte náplň. Vejce ušlehejte s cukrem do světlé pěny, následně zašlehejte krémový sýr, tvaroh i arašídové máslo. Bílou čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni a také ji zašlehejte do sýrové směsi. Náplň nalijte na předpečený korpus.
4
Teplotu v troubě snižte na 120 °C a na dno trouby položte pekáček s vroucí vodou. Připravený cheesecake položte na střední příčku a pečte cca 1 hodinu. Upečený cheesecake bude mít pevné okraje, ale stále lehce třaslavý střed. Vypněte troubu, pootevřete dvířka, zajistěte je vařečkou a nechte cheesecake 1 hodinu chladnout uvnitř. Poté ho vyndejte, nechte úplně vychladnout a uložte do lednice alespoň na 4 hodiny.
5
Na ozdobení nalámejte čokoládu a nasypte ji do misky. Smetanu nalijte do rendlíku, zahřejte těsně pod bod varu a zalijte jí čokoládu. Promíchejte, a pokud není poleva příliš horká, nalijte ji na cheesecake a rozetřete po povrchu. Okraj ozdobte nasekanými arašídy.
☕️ Poznámka
Cheesecake můžete péct také ve vodní lázni. Formu na cheesecake důkladně obalte alobalem. Poté připravte větší pekáček, do něj položte připravený cheesecake a umístěte na střední příčku trouby. Pekáček naplňte vroucí vodou tak, aby sahala do 2/3 výšky cheesecaku. Takto pečte do té doby, než budou okraje pevné a střed stále lehce třaslavý.








Napsat komentář