Cibulová marmeláda s portským vínem

, ,

🍽️ Množství: neuvedeno

🍪 Popis

Tento konfit se skvěle hodí k paštikám a dokonale právě k foie grass.
Mimo svět paštik je to v podstatě multifunkční ingredience, která se skvěle hodí k ům a doprovází nejeden tapaz, můžete ji také zakomponovat i třeba do hamburgerů.

Receptů na tyto cibulové marmelády je samozřejmě veliké množství. Někdo používá červené víno, ale já mám v tomto receptu nejraději . Obohatí výslednou chuť ještě o něco speciálního.

🍓 Ingredience

  • 1 kg červené
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g olivového oleje vhodného na vaření
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 7 lžic třtinového cukru nebo 5 lžic javorového sirupu (nebo jiného alternativního sirupu)
  • čerstvě
  • (chilli)
  • 250 ml vinného octa
  • 500 ml portského vína Ruby Porto

🥘 Postup přípravy

1.
Všechnu cibuli zbavte slupky, očistěte a nakrájejte na stejná kolečka široká přibližně 4 mm. Očistěte i česnek a nakrájejte jej na tenké plátky. Ve středním hrnci na rozehřátém oleji začněte cibuli i česnek restovat dokud nezavadnou a nezesklovatí.
Do hrnce přidejte , , , , (chilli), pepř, a ještě pár minut restujte. Poté stáhněte výkon a za občasného míchání pomalu vařte přibližně 30 minut, dokud se veškerá šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu. Cibule bude pěkně měkká a voňavá po karamelu.

2.
Nyní přidejte zbylé ingredience, tedy portské víno a vinný . Směs promíchejte a vařte na střední výkon, dokud se neodpaří 1/2 tekutiny. Tedy opět vznikne sirupovitá šťáva kolem cibule a pokud vařečkou vytvoříte cestičku na dně hrnce, bude se pomalu uzavírat. (Po vychladnutí každopádně ještě šťáva zhoustne.)Tato fáze bude trvat přibližně 25 minut. Hotový cibulový konfit bude mít krásnou mahagonovou barvu a příjemně pikantní chuť. Pomalé vaření je v tomto případě hlavním klíčem dokonalého výsledku. Servírovat jej můžete ihned a nebo uložit do sterilních sklenic a zavařit. V lednici vydrží 2-3 měsíce.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *