🍪 Popis

Cibulový koláč se sýrem je českou verzí francouzského quiche. Lahodný koláč z a sýru se skvěle hodí jako předkrm nebo svačinka.

🍓 Ingredience

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 120 ml vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce olivového oleje

Náplň:

🥘 Postup přípravy

1. V osolené mouce vyhloubíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a posypeme cukrem. Zalijeme vlažnou vodou a počkáme až droždí vzejde.

2. Pak do mísy přilijeme a všchno smícháme dohromady. Až se všechna tekutina vsákne do mouky, vysypeme obsah mísy na vál a rukama zpracujeme hladké měkké těsto.

3. Rozdělíme je na poloviny, zformujeme koule a každou zabalíme do potravinářské fólie (neutahovat, těsto potřebuje prostor na kynutí).

4. Půl hodiny necháme ležet v pokojové teplotě, pak je uložíme na několik hodin do ledničky (klidně přes noc).

5. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, slaninu na drobné kousky.

6. Na pánvi zahřejeme lžíci oleje a nasypeme slaninu. Až pustí , přidáme cibuli a za častého míchání opékáme. Až cibule změkne, ztlumíme trochu plamen a dále smažíme do zezlátnutí. Odstavíme, osolíme, a necháme vychladnout.

7. Do misky vyklopíme smetanu a gervais. Osolíme, opepříme a přistrouheme kousek muškátového oříšku. Promícháme a přidáme nahrubo nastrouhaný čedar.

8. Těsto vybalíme, rozválíme na tenký kruh (tloušťka asi 2 mm) a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

9. Na těsto rozetřeme polovinu sýrové náplně a posypeme polovinou osmažené cibule.

10. Vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme 7-8 minut.

☕️ Poznámka

https://nejlepsi-recept.cz/predkrmy/cibulovy-kolac-se-syrem#google_vignette




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *