🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Během pracovního týdne nejraději vařím jednoduchá jídla, která jsou rychle hotová, neušpiní se moc nádobí, a přitom obsahují samé zdravé suroviny. Z toho důvodu mám doma vždy červenou čočku, cibuli a plechovku drcených rajčat a kokosového mléka. Pak už stačí dokoupit čerstvý špenát nebo jinou zeleninu a skvělé kari je do půl hodiny na stole
🍓 Ingredience
Na čočku
- 1 cibule
- 4 cm čerstvého zázvoru
- 2 lžíce červené kari pasty
- 1.5 hrnku červené čočky
- 1 plechovka krájených loupaných rajčat
- sůl
- 1 plechovka kokosového mléka
- 500 špenátů
- 1 limetka
- 2 lžičky hořčičných semínek
- 2 lžíce řepkového oleje
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Čočku zalijte vodou a nechte půl hodiny (nebo alespoň než si připravíte zbytek) bobtnat.
Krok 2: Najemno pokrájenou cibuli, nasekaný zázvor a hořčičné semínko (lze vynechat) nechte ve velké pánvi nebo nepřilnavém hrnci zesklovatět na oleji, vmíchejte kari pastu, nechte rozvonět a přidejte scezenou čočku, drcená rajčata a kokosové mléko (obojí 400 g). Přidejte ještě dvě plechovky (800 ml) vody a malou lžičku soli.
Krok 3: Za občasného míchání povařte pod pokličkou doměkka, trvá to asi 20 minut – podle toho, jak dlouho jste namáčeli čočku.
Krok 4: Vmíchejte šťávu z poloviny limety a špenát (500 g čerstvého nebo balení mrazeného), nechte ho zavadnout, ochutnejte a případně přidejte limetu nebo sůl. Místo té můžete dát sójovou nebo rybí omáčku, které jídlo dochutí i osolí.
Krok 5: Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat 2 lžíce arašídového másla. Podávejte posypané čerstvým koriandrem a nasekanými nesolenými arašídy, případně s další limetou
☕️ Poznámka
Kromě špenátu použijte i mrkev, dýni, batáty nebo jinou zeleninu, jen ji přidejte už během restování cibule, aby změkla. Pokud nemáte kari pastu, namíchejte si koření dle chuti: mně se k čočce osvědčilo i klasické kari, skořice, mletý římský kmín, koriandr a kurkuma. Stejně tak zázvor můžete použít klidně sušený.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/pro-line-kuchare-cockove-kari-z-jednoho-hrnce-53483








Napsat komentář