Čočkové kari z jednoho hrnce

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Během pracovního týdne nejraději vařím jednoduchá jídla, která jsou rychle hotová, neušpiní se moc nádobí, a přitom obsahují samé zdravé suroviny. Z toho důvodu mám doma vždy červenou čočku, cibuli a plechovku drcených rajčat a kokosového mléka. Pak už stačí dokoupit čerstvý špenát nebo jinou zeleninu a skvělé kari je do půl hodiny na stole

🍓 Ingredience

Na čočku

  • 1 cibule
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1.5 hrnku červené čočky
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 500 špenátů
  • 1 limetka
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 2 lžíce řepkového oleje

K podávání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Čočku zalijte vodou a nechte půl hodiny (nebo alespoň než si připravíte zbytek) bobtnat.

Krok 2: Najemno pokrájenou cibuli, nasekaný a hořčičné semínko (lze vynechat) nechte ve velké pánvi nebo nepřilnavém hrnci zesklovatět na oleji, vmíchejte kari pastu, nechte rozvonět a přidejte scezenou čočku, drcená rajčata a kokosové (obojí 400 g). Přidejte ještě dvě plechovky (800 ml) vody a malou lžičku soli.

Krok 3: Za občasného míchání povařte pod pokličkou doměkka, trvá to asi 20 minut – podle toho, jak dlouho jste namáčeli čočku.

Krok 4: Vmíchejte šťávu z poloviny limety a špenát (500 g čerstvého nebo balení mrazeného), nechte ho zavadnout, ochutnejte a případně přidejte limetu nebo sůl. Místo té můžete dát sójovou nebo rybí omáčku, které jídlo dochutí i osolí.

Krok 5: Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat 2 lžíce arašídového másla. Podávejte posypané čerstvým koriandrem a nasekanými nesolenými arašídy, případně s další limetou

☕️ Poznámka

Kromě špenátu použijte i , dýni, batáty nebo jinou zeleninu, jen ji přidejte už během restování , aby změkla. Pokud nemáte kari pastu, namíchejte si dle chuti: mně se k čočce osvědčilo i klasické kari, , mletý římský kmín, koriandr a . Stejně tak zázvor můžete použít klidně sušený.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *