🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🍽️ Množství: 1 litr
🍪 Popis
Meduňka lékařská příjemně voní po citronu a botanicky patří do stejného rodu jako kopřivy. Sbírejte ji před květem, tedy zhruba do června. Meduňka patří mezi hlavní přírodní sedativum, snižuje stres, uvolňuje, přispívá k dobrému trávení i spánku. Do sirupu báječně zužitkujete stonky, které vám zbydou po otrhání lístků do limonády nebo salátu. Pár lístků k nim však můžete přihodit.
🍓 Ingredience
- voda 1 litr
- čerstvá meduňka zhruba 20 stonků
- chemicky neošetřený citron 1 ks
- cukr krupice 1 kg
- sůl 1 špetka
- kyselina citronová 1 lžička
🥘 Postup přípravy
Vodu převařte a nechte zcela vychladnout.
Meduňku opláchněte, podle potřeby překrájejte, pokud by se stonky nevešly do hrnce či mísy a dejte je do nádoby s nekovovým povrchem (sklo, keramika, plast).
Citron omyjte a nakrájejte na plátky. Pecky odstraňte, sirup by byl hořký. Plátky citronu přidejte k meduňce, zalijte zchladlou převařenou vodou, promíchejte a nechte do druhého dne odležet.
Druhý den výluh přeceďte přes husté síto do hrnce, rozmíchejte v něm cukr, sůl a kyselinu citronovou a za častého míchání přiveďte k varu. Vařte 4 minuty.
Horký sirup nalijte do čistých suchých lahví a uzavřete. Skladujte na chladném místě a spotřebujte do 2 měsíců. Pro delší uchování je třeba sirup sterilovat 30 minut při 85 °C.
☕️ Poznámka
Sterilaci provedete tak, že horké zavíčkované sklenice postavíte na podložku do zavařovacího hrnce. Zalijete teplou vodou tak, aby hladina sahala přibližně 2 cm nad víčka sklenic, ohřejete na teplotu 85–100 °C a sterilujete 20–40 minut. Vyjmete zavařovacími kleštěmi, ponecháte víčky nahoru a postavíte na chladné místo, kde kolem skleniček může proudit vzduch. Necháte zchladnout a pak zkontrolujete, jestli víčka přilnula. Pokud ne, zopakujte sterilaci nebo uchovejte v chladničce a co nejdříve spotřebujte.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/domaci-medunkovy-sirup








Napsat komentář