Domácí meduňkový sirup

, ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🍽️ Množství: 1 litr

🍪 Popis

Meduňka lékařská příjemně voní po citronu a botanicky patří do stejného rodu jako . Sbírejte ji před květem, tedy zhruba do června. Meduňka patří mezi hlavní přírodní sedativum, snižuje stres, uvolňuje, přispívá k dobrému trávení i spánku. Do sirupu báječně zužitkujete stonky, které vám zbydou po otrhání lístků do limonády nebo salátu. Pár lístků k nim však můžete přihodit.

🍓 Ingredience

🥘 Postup přípravy

Vodu převařte a nechte zcela vychladnout. 

Meduňku opláchněte, podle potřeby překrájejte, pokud by se stonky nevešly do hrnce či mísy a dejte je do nádoby s nekovovým povrchem (sklo, keramika, plast). 

Citron omyjte a nakrájejte na plátky. Pecky odstraňte, by byl hořký. Plátky citronu přidejte k meduňce, zalijte zchladlou převařenou vodou, promíchejte a nechte do druhého dne odležet.

Druhý den výluh přeceďte přes husté síto do hrnce, rozmíchejte v něm , sůl a kyselinu citronovou a za častého míchání přiveďte k varu. Vařte 4 minuty. 

Horký sirup nalijte do čistých suchých lahví a uzavřete. Skladujte na chladném místě a spotřebujte do 2 měsíců. Pro delší uchování je třeba sirup sterilovat 30 minut při 85 °C.

☕️ Poznámka

Sterilaci provedete tak, že horké zavíčkované sklenice postavíte na podložku do zavařovacího hrnce. Zalijete teplou vodou tak, aby hladina sahala přibližně 2 cm nad víčka sklenic, ohřejete na teplotu 85–100 °C a sterilujete 20–40 minut. Vyjmete zavařovacími kleštěmi, ponecháte víčky nahoru a postavíte na chladné místo, kde kolem skleniček může proudit vzduch. Necháte zchladnout a pak zkontrolujete, jestli víčka přilnula. Pokud ne, zopakujte sterilaci nebo uchovejte v chladničce a co nejdříve spotřebujte.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *