Domácí punčák jako z cukrárny

, , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 plech 20 × 30 cm

🍪 Popis

Důležitá rada na začátek: ujistěte se, že vás bude na plech plný šťavnatého áku dostatek. Jinak se vám totiž může snadno stát, že si necháte dobrou půlku pro sebe. Naše punčové řezy jsou krásně šťavnaté, vonící po rumu a malinách a mnohem snazší, než byste čekali. Pustíte se s námi do pečení této retro dobroty?

🍓 Ingredience

Na 2 světlé piškoty

  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g polohrubé mouky
  • 6 lžic vlažné vody

Na růžový piškot

Na punčový

  • 160 ml malinového sirupu
  • 160 ml vody
  • 1 pomeranč
  • 80 ml tuzemského rumu

Na potření a na polevu

  • 250 g džemu
  • 200 g cukru moučka
  • 1/2 citronu
  • 2 lžíce malinového sirupu

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Připravte si suroviny. Těsto na piškot můžete připravit i všechno najednou a jednu (o fous větší) třetinu obarvit, mně se ale do trouby vejdou jen dva plechy, takže peču zvlášť.

Krok 2: Nejdřív udělejte těsto na světlý piškot. ušlehejte téměř do tuha, přidejte polovinu cukru a došlehejte do pevného sněhu. šlehejte se zbylým cukrem a vlažnou vodou doběla do rozpuštění cukru a postupně stěrkou zapracujte sníh a prosátou mouku. Hotové těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte asi 12 minut při 170 °C do světle zlatava, piškot se nesmí přesušit.

Krok 3: S růžovým korpusem postupujte stejně, jen bílky na závěr obarvěte kapičkou červené potravinářské barvy a korpus pečte asi 14 minut, protože je silnější. Všechny piškoty nechte vychladnout i s papírem.

Krok 4: Mezitím vyrobte punčový sirup. Smíchejte s horkou vodou, pomerančovou šťávou a rumem. Vychladlý růžový korpus potřete nebo pokapejte polovinou této směsi.

Krok 5: Oba světlé korpusy potřete polovinou džemu – použít lze rybízový, malinový či jahodový. Měl by být kvalitní, kyselejší a samozřejmě červený, aby ladil punčáku do barvy.

Krok 6: Jeden světlý korpus pak namazanou stranou přiklopte na růžový korpus, celý dort otočte, stáhněte papír, pokapejte zbylým sirupem a přiklopte (opět namazanou stranou na růžový korpus) zbylým piškotem: růžový korpus se tak ocitne uprostřed, z obou stran pomazaný džemem. Složený korpus zatižte a nechte alespoň hodinu nebo ještě lépe do druhého dne odležet.

Krok 7: Přišel čas na polevu. utřete s citronovou šťávou a sirupem dle potřeby. Já polevu vždy trochu zahřeju (v mikrovlnné troubě nebo na plotně), aby byla tekutější a lépe se nanášela. Punčák buď přelijte celý a krájejte po zatuhnutí, nebo ho nejdřív rozdělte na porce a až poté potírejte. S tím je sice o fous víc práce, ale zase nehrozí poškození polevy nožem.

Krok 8: Punčové řezy jsou nejlepší až druhý den po upečení a promazání. Podávejte je vychlazené.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 plech 20 × 30 cm
Energie21 540,46 kJ
Bílkoviny100,86 g
Tuky50,77 g
Sacharidy1 052,13 g
1,63 g
SAFA15,59 g
Vláknina16,8 g
Cukry776,92 g

https://www.prozeny.cz/clanek/domaci-puncak-jako-z-cukrarny-70868




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *