Domácí slané müsli s oříšky a semínky

, ,

🕒 Doba přípravy: 5 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 sklenice

🍪 Popis

Když vás domácí ořechové nebo granola omrzí, vyzkoušejte slanou verzi – potěší nejen odpůrce sladkých snídaní, ale skvěle se hodí i jako zdravá a křupavá posypka do polévek, ů či pomazánek. Nebo si ji dejte jen tak s jogurtem jako rychlou svačinu, u které máte jistotu, z čeho je.

🍓 Ingredience

Na suchou směs (vločky, a libovolně kombinujte)

  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g dýňových semen
  • 50 g sezamových semínek
  • 100 g směsi ořechů

Na ochucení (místo sirupu klidně dejte )

  • 100 ml olivového oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky mletého chilli
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mleté

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Vločky (já dala ovesné, ale hodí se i špaldové či pohankové) smíchejte se semínky (slunečnice, či tykev a sezam) a nahrubo nasekanými či celými ořechy dle chuti (lískové, vlašské, kešu, para, pekany, ).

Krok 2: či prošlehejte s javorovým či agávovým sirupem nebo medem, solí a kořením. Pokud máte klasičtější chutě, dejte jen čerstvě a nebo .

Krok 3: Obě směsi smíchejte a rozložte na co nějvětší plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 až 25 minut při 180 °C dozlatova a křupava, během pečení jednou či dvakrát zamíchejte, aby se ořechy nepřipálily. Na posledních 5 minut můžete přidat asi 40 gramů sušených rajčat (ne v oleji) pokrájených nadrobno, nebo do hotové směsi přimíchat strouhaný parmezán či lahůdkové droždí pro veganskou verzi.

Krok 4: V dobře uzavřené dóze vám granola vydrží asi 4 týdny, verzi se sýrem uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne. Je skvělá jen tak jako zdravé zobání, na polévky a pomazánky, do salátů či k snídani v kombinaci s tučným jogurtem, vajíčky, ovesnou kaší nebo mlékem.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/domaci-slane-musli-s-orisky-a-seminky-67720




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *