Domácí toastový chleba bez pekárny

, , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 biskupský chlebíček

🍪 Popis

Dozlatova upečená vláčná kůrka, hebká a nadýchaná, ale dostatečně pevná střídka a legrační ušatý tvar: dokonalý domácí toastový . Perfektní bude s medem nebo marmeládou k líné nedělní snídani, zapečený se sýrem jako rychlá večeře nebo lehce opečený na másle s vajíčkem naměkko. A zvládnou ho i začátečníci.

🍓 Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 160 ml mléka
  • 80 ml vody
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 40 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 1 hrst hladké mouky na podsypávání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Smíchejte s vodou a zahřejte na pokojovou teplotu. Polovinu odlijte, rozdrobte do ní droždí, přidejte lžičku cukru a nechte 10 až 15 minut vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho trochu zchladnout. Do malé misky rozklepněte vajíčko a zlehka prošlehejte.

Krok 2: Do mísy robotu prosejte mouku. Udělejte v ní důlek a na okraj přidejte . Do důlku vlijte vzešlý kvásek, zbytek mléka s vodou, přidejte vychladlé rozpuštěné máslo a přibližně polovinu našlehaného vajíčka (druhou polovinu odložte na potření). Vypracujte hladké a pružné těsto, které se odlepuje od stěn mísy

Krok 3: Z vypracovaného těsta vytvarujte bochánek, posypejte ho hladkou moukou a nechte kynout, až zdvojnásobí objem, bude to trvat asi 45 minut.

Krok 4: Formu na biskupský chlebíček o velikosti 10 × 20 cm vyložte papírem na pečení. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou desku. Rozřízněte ho na poloviny a každou dobře propracujte. Zlehka je rozválejte na vyšší dlouhé přibližně jako forma, podélně zaviňte do rolek a šev dobře uzavřete palcem a ukazováčkem. Spojem dolů vložte obě rolky vedle sebe do formy, přikryjte utěrkou a nechte znovu kynout asi 35 až 40 minut, až se těsto zvedne téměř k okraji formy. 

Krok 5: Rozehřejte troubu na 180 °C. Nakynutý chléb důkladně potřete zbylým odloženým vajíčkem a vložte do trouby. Pečte asi 45 až 50 minut, v polovině pečení chléb ještě potřete zbytkem vejce. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

☕️ Poznámka

Tip: Když dáte vedle sebe do formy dvě těstové rolky, upečený chléb bude mít legrační „uši“. Propracované těsto ale můžete zavinout i v jednom kuse: rozválejte ho na větší placku, delší strany přeložte přes sebe na třetiny, kratší strany pak přeložte dovnitř do poloviny – uprostřed se budou dotýkat. Výsledný tvar by měl mít velikost formy na biskupský chlebíček. Spojem dolů pak vložte těsto do formy.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *