Dort Kuba s pařížskou šlehačkou a banány

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 20 CM PRŮMĚR FORMY

🍪 Popis

Jemný kakaový korpus, čerstvá a zralé banány – tahle klasická kombinace bude chutnat všem. Na přípravu dortu Kuba potřebujete lehkou ruku a dostatek času na chlazení, jinak vás ale nečekají žádné pekařské záludnosti. Do pečení se tak můžete pustit, i když nemáte příliš zkušeností.

🍓 Ingredience

NA PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKU

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g čokolády 60%

NA KAKAOVÝ KORPUS

  • 5 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa

NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU

  • 150 g čokolády 60%
  • 80 g kakaového másla

NA DOKONČENÍ

  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • 2 ks banánu

🥘 Postup přípravy

01.
Do větší misky nalámejte kvalitní čokoládu (nebo použijte čokoládu v peckách). Smetanu přiveďte k varu, nalijte na čokoládu a nechte asi minutu stát. Poté metličkou pořádně rozmíchejte do hladké hmoty, aby v ní nebyly kousky nerozpuštěné čokolády. Přímo na povrch smetany položte potravinářskou fólii a nechte zchladnout. Vložte do lednice a dejte pořádně vychladit alespoň na 12 hodin.

02.
Dortovou formu vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 170 °C. Oddělte žloutky od bílků. Začněte šlehat . Až se vytvoří jemná pěna, postupně přidejte dvě lžíce cukru a vyšlehejte hladký tuhý sníh.

03.
Ke žloutkům přidejte zbylý a vyšlehejte je do husté světlé hmoty. Přes sítko k nim prosejte a také jej dobře zašlehejte. Poté k nim přes sítko přisypejte dvě lžíce mouky a zlehka ji stěrkou zatřete do hmoty. Přidejte asi třetinu sněhu a také ho stěrkou zlehka zapracujte do hmoty. Přes sítko přidejte zbytek mouky, zapracujte a nakonec zlehka vmíchejte zbylý sníh.

04.
Připravené těsto vlijte do formy a zlehka uhlaďte směrem k okrajům. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený korpus nechte krátce zchladnout ve formě, poté jej vyjměte, odstraňte a na mřížce nechte úplně vychladnout. Z vychladlého korpusu ostrým nožem seřízněte vrchní část a zarovnejte ho.

05.
Ze studené čokoládové smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Kolem korpusu oviňte pruh z papíru na pečení a upevněte dortovou obruč (můžete použít okraj formy nebo si obruč vytvořte z poskládaného pruhu silnějšího alobalu). Korpus potřete marmeládou a pak na ni naneste asi čtvrtinu čokoládové šlehačky. Banány oloupejte, podélně rozkrojte a řeznou stranou vtiskněte do šlehačky: vyskládejte je tak, aby postupně pokryly celou plochu.

Tip: Smetanu šlehejte opatrně, abyste ji nepřešlehali: raději pomalu a delší dobu.

06.
Na banány naneste zbylou šlehačku (část si můžete odložit na zdobení) a dort nechte pořádně vychladit v lednici. Poté opatrně uvolněte obruč, jemně odstraňte pruh papíru a povrch šlehačky ještě uhlaďte. Pokud chcete, můžete zbylou šlehačkou potřít i boky korpusu, poté dort ale nechte ještě chvíli v lednici, při nanášení polevy musí být opravdu vychlazený.

07.
Na čokoládovou polevu rozpusťte nalámanou čokoládu a ve vodní lázni a vymíchejte do hladké tekutější hmoty. Nechte ji částečně zchladnout, nalijte na dobře vychlazený dort a také nechte ztuhnout. Polevu můžete nechat volně stékat po stranách dortu, můžete ji i nanést jen na povrch dortu ještě před odstraněním dortové obruče. Po ztuhnutí můžete dort dozdobit zbylou šlehačkou, krásný je ale i samotný.

☕️ Poznámka

Tip: Šlehačková vrstva pod polevou je velice jemná, dort vždy krájejte nahřátým suchým nožem a mezi jednotlivými řezy ho vždy znovu otřete a nahřejte – jenom tak se vám povedou opravdu úhledné kousky.

Energetická hodnota celkem pro: 20 cm průměr formy
Energie23 574,57 kJ
Bílkoviny84,78 g
Tuky418,74 g
Sacharidy373,4 g
1,38 g
SAFA256,64 g
Vláknina60,16 g
Cukry274,34 g

https://www.prozeny.cz/clanek/dort-kuba-s-parizskou-slehackou-a-banany-77948




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *