🍽️ Množství: neuvedeno
🍪 Popis
Vraťte se zpět do školní jídelny a zavzpomínejte si na oblíbené sladké jídlo.
🍓 Ingredience
Na těsto:
- 25 g droždí
- 50 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 ml másla + 70 g na potření
- 2 vejce
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
Na žloutkový krém:
- 500 ml plnotučného mléka
- 60 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 4 žloutky
- 10 ml tuzemského rumu
- 100 ml 30% smetany ke šlehání
🥘 Postup přípravy
1. Droždí smícháme s lžíci cukru a mouky a třetinou mléka a necháme vzejít kvásek. Ze zbylé prosáté mouky, krupicového a vanilkového cukru, mléka, rozpuštěného másla, vzešlého kvásku, vajec, citronové kůry a špetky soli vypracujeme hladké těsto.
2. Hotové těsto necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Formu vymažeme rozpuštěným máslem. Z těsta vyválíme na pomoučněném válu válečky o průměru přibližně 3 cm a nakrájíme je na buchtičky. Ty naskládáme vedle sebe do formy.
3. Buchtičky pomažeme rozpuštěným máslem, necháme ještě 20 minut kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a buchtičky pečeme asi 28 minut dozlatova.
4. Během pečení si připravíme žloutkový krém. Mléko s polovinou cukru, dření z vanilkového cukru a škrobem přivedeme k varu. Za stálého míchání povaříme asi 2 minuty.
5. Žloutky vyklepneme do misky, přisypeme cukr a postavíme nad vodní lázeň. Šleháme asi 2 minuty a pak po částech přiléváme mléčnou směs a rum. Šleháme do zhoustnutí.
6. Nakonec přimícháme smetanu. Buchtičky pocukrujeme, rozdělíme na talíře, přelijeme krémem a podáváme.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.idnes.cz/jenprozeny/recepty/recept-dne-dukatove-buchticky-se-sodo.A180709_110053_jpz-recepty_jph1








Napsat komentář