🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Na dýňovou polévku nám sice nikdo nesmí sáhnout, ale přece jen občas uděláme výjimku a připravíme z dýně i jinou dobrotu. Ve videu najdete návod, jak na naše oblíbené krémové rizoto se šalvějí a krevetami, které polévce tedy silně konkuruje!
🍓 Ingredience
Na rizoto:
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 dýně hokkaido
- 3 stroužky česneku
- 100 ml bílého vína
- 1 hrnek rýže arborio
- sůl
- šalvěj
- pepř
- 1 hrst parmezánu
- 1 lžíce másla
Na krevety (lze vynechat):
- 225 g loupaných krevet
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Dýni rozpulte, lžící z ní vydlabejte semínka a pokrájejte ji na kousky. Jednu velkou cibuli pokrájejte najemno a nechte zesklovatět na olivovém oleji. Pro pikantnější chuť můžete v této fázi přidat i trochu chilli.
Krok 2: Do hrnce přidejte dýni a ještě asi 5 minut restujte, aby trochu změkla. Zasypejte rýží a nasekaným česnekem, pořádně promíchejte a zalijte vínem. Přidejte šalvěj (pokud nemáte, fajn je i tymián nebo rozmarýn) a povařte, aby se víno trochu odpařilo. Zalijte vodou či vývarem, podle toho osolte a za občasného míchání vařte pod pokličkou asi 20 minut doměkka.
Krok 3: Mezitím si připravte krevety. Tento krok můžete i úplně vynechat nebo je vyměnit za jemné krůtí či kuřecí maso. Na troše oleje s nasekanou chilli papričkou (nebo chilli vločkami) zprudka orestujte oloupané krevety, aby zrůžověly a opekly se. Přidejte i najemno nasekaný česnek, osolte a opepřete a případně ještě zakápněte olejem.
Krok 4: Rizoto zjemněte máslem, dochuťte citronovou šťávou a čerstvě mletým pepřem a vmíchejte sýr. Podávejte spolu s krevetami.








Napsat komentář