🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Pokud si česnek upečete předem, je příprava téhle polévky blesková.
🍓 Ingredience
- česnek 2 ks celé palice
- olivový olej 2.5 PL
- cibule 1 ks nakrájená nadrobno
- řapíkatý celer 2 ks nakrájený nadrobno
- mrkev 1 ks menší kus, nebo pastinák, na kostičky
- rozmarýn 0.5 PL jemně nasekané lístky, lze nahradit tymiánem
- fazole cannellini 800 g 2 konzervy, fazole propláchnuté
- vývar zeleninový 850 ml nebo podle potřeby
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- máslo 1 PL na opečení pečiva
- pečivo světlé, na krutony (my jsme použili tenké plátky bagetky)
- bylinky mix (lístky hladkolisté petržele, řeřicha) na ozdobení
NA PETRŽELKOVÉ PESTO
- petrželka 2 hrsti hladkolistá
- mandle plátky 2 PL
- olivový olej 4 PL
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- citronová štáva několik kapek
🥘 Postup přípravy
Rozehřejte troubu na 200°C. Palicím česneku seřízněte vršek a pokapejte jej lehce olejem. Položte je řeznou stranou nahoru a pečte 30 minut doměkka. Vyndejte a dejte zatím stranou.
2 V hrnci rozehřejte zbytek oleje. Přidejte cibuli, řapíkatý celer, mrkev nebo pastinák a rozmarýn a opékejte, až zelenina začne měknout. Pak z palice do hrnce vymáčkněte pečený česnek, přidejte fazole a vývar, osolte, opepřete a vařte 15 minut, aby se chutě prolnuly. Rozmixujte dohladka.
3 V pánvi opečte na másle pečivo dozlatova a dokřupava.
4 Na pesto rozmixujte petrželové lístky, mandle, olej, sůl a pepř. Dochuťte citronovou šťávou.
5 Polévku rozdělte do talířů, do každého kápněte trochu pesta, posypte krutony a bylinkami a podávejte.








Napsat komentář