Hruškový koláč s medem a levandulí

, ,

🕒 Doba přípravy: 25 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 23 cm průměr formy

🍪 Popis

Když „obyčejnou“ bublaninu upečete v dortové formě, pokladete ozdobně nařezanými sladkými hruškami a přelijete medovou polevou s levandulí, získáte elegantní dezert s francouzským šmrncem.

🍓 Ingredience

  • 3 hrušky
  • 2 vejce
  • 130 g cukru moučka
  • 80 g másla
  • 200 ml mléka
  • 280 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

Na polevu a dokončení:

  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžička levandulových květů

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na těsto vyndejte z lednice včas, aby měly pokojovou teplotu. Dortovou formu vyložte papírem na pečení – lépe přilne, když ji napřed vytřete kouskem másla.

Krok 2: Hrušky podélně rozřízněte, odstraňte jádřinec, stopku a bubáka. Položte je řeznou stranou na pracovní plochu a bříška hrušek ozdobně nakrojte, ale nedokrojte, podélnými řezy. Pomůže vám špejle – zapíchněte ji příčně asi půl centimetru nad řeznou stranou hrušky – nůž se o ní při krájení zastaví a se vám nerozpadne.

Krok 3: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.

Krok 4: Ke žloutkům přidejte a změklé máslo a společně je utřete. Postupně vešlehejte vlažné a asi polovinu mouky prosáté s práškem do pečiva. Další část mouky zapracujte střídavě se sněhem už jenom zlehka stěrkou.

Krok 5: Hotové těsto lžící naklaďte do formy, navrch rozložte ozdobně naříznuté hrušky a pečte v předehřáté troubě 35–40 minut, až povrch zezlátne a špejle zkusmo zapíchnutá do těsta vyjde suchá.

Krok 6: Zatímco se koláč peče, v malém rendlíku jemně zahřejte s vodou a přidejte květy . Množství vody dolaďte podle hustoty medu – potřebujete konzistenci hustějšího sirupu.

Krok 7: Upečený koláč nechte malou chvíli zchladnout, těsto propíchejte špejlí a zalijte levandulovým medem. Nechte zchladnout, ozdobte ještě pár kvítky levandule a podávejte.

☕️ Poznámka

K hruškám a medu se výborně hodí i . Pokud máte rádi překvapivé chutě, zkuste ho místo levandule.

https://www.prozeny.cz/clanek/hruskovy-kolac-s-medem-a-levanduli-67001




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *