🕒 Doba přípravy: 25 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 23 cm průměr formy
🍪 Popis
Když „obyčejnou“ bublaninu upečete v dortové formě, pokladete ozdobně nařezanými sladkými hruškami a přelijete medovou polevou s levandulí, získáte elegantní dezert s francouzským šmrncem.
🍓 Ingredience
- 3 hrušky
- 2 vejce
- 130 g cukru moučka
- 80 g másla
- 200 ml mléka
- 280 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Na polevu a dokončení:
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce vody
- 1 lžička levandulových květů
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na těsto vyndejte z lednice včas, aby měly pokojovou teplotu. Dortovou formu vyložte papírem na pečení – lépe přilne, když ji napřed vytřete kouskem másla.
Krok 2: Hrušky podélně rozřízněte, odstraňte jádřinec, stopku a bubáka. Položte je řeznou stranou na pracovní plochu a bříška hrušek ozdobně nakrojte, ale nedokrojte, podélnými řezy. Pomůže vám špejle – zapíchněte ji příčně asi půl centimetru nad řeznou stranou hrušky – nůž se o ní při krájení zastaví a hruška se vám nerozpadne.
Krok 3: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
Krok 4: Ke žloutkům přidejte cukr a změklé máslo a společně je utřete. Postupně vešlehejte vlažné mléko a asi polovinu mouky prosáté s práškem do pečiva. Další část mouky zapracujte střídavě se sněhem už jenom zlehka stěrkou.
Krok 5: Hotové těsto lžící naklaďte do formy, navrch rozložte ozdobně naříznuté hrušky a pečte v předehřáté troubě 35–40 minut, až povrch zezlátne a špejle zkusmo zapíchnutá do těsta vyjde suchá.
Krok 6: Zatímco se koláč peče, v malém rendlíku jemně zahřejte med s vodou a přidejte květy levandule. Množství vody dolaďte podle hustoty medu – potřebujete konzistenci hustějšího sirupu.
Krok 7: Upečený koláč nechte malou chvíli zchladnout, těsto propíchejte špejlí a zalijte levandulovým medem. Nechte zchladnout, ozdobte ještě pár kvítky levandule a podávejte.
☕️ Poznámka
K hruškám a medu se výborně hodí i rozmarýn. Pokud máte rádi překvapivé chutě, zkuste ho místo levandule.








Napsat komentář