🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce
🍪 Popis
Jestli si s kolegy věčně okukujete obědové krabičky, tou dnešní jim určitě vytřete zrak. Protože to ale neděláte jen kvůli Janě z účetního, ale i pro své zdraví, vyměňte bílou rýži v sushi za mnohem výživnější jáhly, doplňte je rybou a zeleninou a máte vyhráno hned na obou frontách – jídlo zaujme na pohled a je zdravé!
🍓 Ingredience
Na jáhly
- 1/2 hrnku jáhel
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 sójové omáčky
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Propláchnuté jáhly 15 minut povařte v o něco málo větším než dvojnásobném množství osolené vody a nechte ještě 10 minut dojít pod pokličkou. Po vychladnutí ochuťte rýžovým octem a sójovou omáčkou (do sushi rýže patří i cukr, ale ten zkuste vynechat).
Krok 2: Mezitím si pokrájejte suroviny: já dala syrového losasa, ale hodí se i uzený nebo jiná bílkovina (tofu, tempeh, omeleta, šunka, pečené maso, sýr). K tomu nejvíc chutná avokádo, ale pro barevnější variaci můžete i nastrouhat mrkev, vařenou řepu či dát jinou zeleninu (okurku, špenát, bílou ředkev).
Krok 3: Řasu položte na kus potravinářské folie. Na řasu vytvořte navlhčenýma rukama tenký čtvereček z jahel, položte ho našikmo jako v tomto receptu na klasické onigirazu, a obložte rybou a zeleninou. Výborné je přidat i malinko majonézy, teriyaki omáčky nebo wasabi. Přiklopte další placičkou z jahel a protilehlé rohy řasy přeložte přes náplň. Stejně naložte se zbývajícími rohy, a celý balíček zabalte do folie.
Krok 4: Stejně postupujte s druhou řasou a zbývajícími surovinami. Před podáváním můžete balíčky ostrým nožem rozříznout vejpůl, posypat sezamem a případně máčet do další sójové omáčky.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/zdravy-obed-do-krabicky-jahlove-sushi-sendvice-53080








Napsat komentář