🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 mísa
🍪 Popis
Tradiční jihoafrické jídlo z mletého masa sice obsahuje exotičtější koření a trochu sušeného ovoce, výsledná chuť je ale velmi vyvážená, jemná a komplexní. Pokrm korunuje krustička z vajec a mléka a troufám si tipnout, že tahle verze sekané zachutná i milovníkům tradiční české kuchyně.
🍓 Ingredience
- 3 plátky bílého toastového chleba
- 1 dl mléka
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 4 sušené meruňky
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1 špetka mletého černého pepře
- 1 lžíce citronové šťávy
Směs koření
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička kari
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
Na vaječnou zálivku
- 400 ml mléka
- 2 vejce
- 1 špetka soli
- 2 listy bobkového listu
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Toastový chléb natrhejte do misky, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Dvě menší nebo jednu velkou cibuli nakrájejte najemno. Oloupanou mrkev také pokrájejte na opravdu drobné kostičky a nadrobno nasekejte i sušené meruňky. Česnek utřete.
Krok 2: V pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli a mrkev, osolte a restujte pár minut dosklovata. Poté přidejte česnek, sušené meruňky a všechno koření a už jenom velmi krátce promíchejte v horkém tuku. Směs stáhněte z ohně a nechte chvíli zchladnout.
Krok 3: Troubu rozpalte na 180 °C, pekáček zlehka vytřete tukem. Mleté maso dejte do misky, přidejte vejce a vymačkaný toastový chléb a vařečkou dobře propracujte. K masu přidejte orestovanou zeleninu, citronovou šťávu a špetku pepře a ještě jednou pořádně propracujte.
Tip: Do tohoto pokrmu se tradičně přidávají i rozinky sultánky, mám ale zkušenost, že mnoha lidem v masových pokrmech vadí. Pokud mezi ně nepatříte, klidně jich k masu pár přidejte.
Krok 4: Masovou směs přeložte do pekáčku, dobře upěchujte, zarovnejte povrch a vložte do trouby. V mezičase dobře promíchejte vejce, sůl a mléko (můžete použít i zbytek mléka, ve kterém byl namočený toastový chléb).
Krok 5: Zhruba po čtvrthodině opatrně vyjměte pekáček z trouby a případně odeberte část vypečeného tuku. Maso zalijte připravenou mléčnou směsí, ozdobte bobkovým listem, vraťte do trouby a pečte dalších asi 40 minut, až povrch hezky zezlátne a zpevní.
☕️ Poznámka
Tip: Jako příloha se hodí rýže. Při vaření k ní přidejte do vody špetku kurkumy, bude mít nádhernou žlutou barvu.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/jihoafricke-bobotie-z-mleteho-masa-77638








Napsat komentář