Jihoafrické bobotie z mletého masa

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 mísa

🍪 Popis

Tradiční jihoafrické jídlo z mletého masa sice obsahuje exotičtější a trochu sušeného , výsledná chuť je ale velmi vyvážená, jemná a komplexní. Pokrm korunuje krustička z vajec a mléka a troufám si tipnout, že tahle verze sekané zachutná i milovníkům tradiční české kuchyně.

🍓 Ingredience

  • 3 plátky bílého toastového chleba
  • 1 dl mléka
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 4 sušené meruňky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy

Směs koření

  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička kari
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu

Na vaječnou zálivku

  • 400 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
  • 2 listy bobkového listu

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Toastový natrhejte do misky, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Dvě menší nebo jednu velkou cibuli nakrájejte najemno. Oloupanou také pokrájejte na opravdu drobné kostičky a nadrobno nasekejte i . Česnek utřete.

Krok 2: V pánvi zahřejte , přidejte cibuli a mrkev, osolte a restujte pár minut dosklovata. Poté přidejte česnek, sušené meruňky a všechno koření a už jenom velmi krátce promíchejte v horkém tuku. Směs stáhněte z ohně a nechte chvíli zchladnout.

Krok 3: Troubu rozpalte na 180 °C, pekáček zlehka vytřete tukem. dejte do misky, přidejte vejce a vymačkaný toastový chléb a vařečkou dobře propracujte. K masu přidejte orestovanou zeleninu, citronovou šťávu a špetku pepře a ještě jednou pořádně propracujte.

Tip: Do tohoto pokrmu se tradičně přidávají i sultánky, mám ale zkušenost, že mnoha lidem v masových pokrmech vadí. Pokud mezi ně nepatříte, klidně jich k masu pár přidejte.

Krok 4: Masovou směs přeložte do pekáčku, dobře upěchujte, zarovnejte povrch a vložte do trouby. V mezičase dobře promíchejte vejce, a (můžete použít i zbytek mléka, ve kterém byl namočený toastový chléb).

Krok 5: Zhruba po čtvrthodině opatrně vyjměte pekáček z trouby a případně odeberte část vypečeného tuku. Maso zalijte připravenou mléčnou směsí, ozdobte bobkovým listem, vraťte do trouby a pečte dalších asi 40 minut, až povrch hezky zezlátne a zpevní.

☕️ Poznámka

Tip: Jako příloha se hodí . Při vaření k ní přidejte do vody špetku kurkumy, bude mít nádhernou žlutou barvu.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *