🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 mazance

🍪 Popis

Jestli něco k Velikonocům neodmyslitelně patří, jsou to domácí, máslem a rumovými rozinkami vonící mazance. Jsou krásně vláčné, křupou po mandlích a k snídani s máslem a domácím džemem se po nich utlučete.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 42 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru moučka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 190 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 60 g rozinek
  • 4 lžíce rumu
  • 30 g mandlí
  • 50 g kandované citronové kůry

Na potření a ozdobení

  • 1 vejce
  • 1 hrst mandlových lupínků

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Do velké mísy si odvažte . Ohřejte . Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru z mísy a míchejte do rozpuštění. K cukru přidejte do mísy mouku a dvě lžíce z ní vmíchejte spolu s asi čtvrtinou ohřátého mléka k droždí. Kvásek nechte v teple přibližně 10 minut vzejít.

Krok 2: Mezitím k mouce s cukrem přidejte zbylé mléko, špetku soli, žloutky a citronovou kůru. Vmíchejte vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo. To nejtěžší vás čeká teď: minimálně pět minut vše ručně nebo v robotu s hnětacími háky zadělávejte, až vznikne hladké nelepivé těsto.

Krok 3: Vmíchejte v rumu nasáklé (pár hodin předem je do něj namočte nebo jednoduše v mikrovlnce či na plotně společně zahřejte), nasekané a kandovanou citrusovou kůru.

Krok 4: Těsto přikryjte utěrkou a dejte do tepla (třeba do lehounce vyhřáté a vypnuté trouby) na hodinu kynout. V polovině těsto znovu krátce prohněťte.

Krok 5: Z vykynutého těsta vytvořte dva bochánky a nechte je na plechu vyloženém pečicím papírem znovu asi 45 minut kynout. Nakonec je potřete vajíčkem, navrchu nastřihněte nebo nařízněte křížek a posypejte mandlovými lupínky. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C, teplotu ihned snižte na 170 °C a pečte 30 až 35 minut, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/klasicky-kynuty-mazanec-43598




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *