🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 mazance
🍪 Popis
Jestli něco k Velikonocům neodmyslitelně patří, jsou to domácí, máslem a rumovými rozinkami vonící mazance. Jsou krásně vláčné, křupou po mandlích a k snídani s máslem a domácím džemem se po nich utlučete.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 42 g čerstvého droždí
- 80 g cukru moučka
- 500 g polohrubé mouky
- 190 ml mléka
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 1 špetka soli
- kůra z jednoho citronu
- 60 g rozinek
- 4 lžíce rumu
- 30 g mandlí
- 50 g kandované citronové kůry
Na potření a ozdobení
- 1 vejce
- 1 hrst mandlových lupínků
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Do velké mísy si odvažte cukr. Ohřejte mléko. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru z mísy a míchejte do rozpuštění. K cukru přidejte do mísy mouku a dvě lžíce z ní vmíchejte spolu s asi čtvrtinou ohřátého mléka k droždí. Kvásek nechte v teple přibližně 10 minut vzejít.
Krok 2: Mezitím k mouce s cukrem přidejte zbylé mléko, špetku soli, žloutky a citronovou kůru. Vmíchejte vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo. To nejtěžší vás čeká teď: minimálně pět minut vše ručně nebo v robotu s hnětacími háky zadělávejte, až vznikne hladké nelepivé těsto.
Krok 3: Vmíchejte v rumu nasáklé rozinky (pár hodin předem je do něj namočte nebo jednoduše v mikrovlnce či na plotně společně zahřejte), nasekané mandle a kandovanou citrusovou kůru.
Krok 4: Těsto přikryjte utěrkou a dejte do tepla (třeba do lehounce vyhřáté a vypnuté trouby) na hodinu kynout. V polovině těsto znovu krátce prohněťte.
Krok 5: Z vykynutého těsta vytvořte dva bochánky a nechte je na plechu vyloženém pečicím papírem znovu asi 45 minut kynout. Nakonec je potřete vajíčkem, navrchu nastřihněte nebo nařízněte křížek a posypejte mandlovými lupínky. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C, teplotu ihned snižte na 170 °C a pečte 30 až 35 minut, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.








Napsat komentář