🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 5 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1600 ml

🍪 Popis

Poslouží jako milý jedlý dárek, zpříjemní vánoční pečení a hotový je během chvilky. No jistě, řeč je o domácím vaječném likéru! Voní po rumu a vanilce a hustý i silný je tak akorát.

🍓 Ingredience

  • 5 žloutků
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 500 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
  • 300 ml rumu
  • převařená

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Lahve propláchněte vroucí vodou a nechte vyschnout. V konvici si také uvařte vodu, kterou budete vaječňák ředit.

Krok 2: Přímo v hrnci prošlehejte žloutky s vanilkovým cukrem, přidejte kondenzované , smetanu, špetku muškátového oříšku a . Za stálého míchání přiveďte k varu a několik minut povařte, směs hezky zhoustne.

Krok 3: Vmíchejte (já dávám klasický voňavý tuzemák), vodku, , nebo třeba mandlovici a zřeďte zhruba 500 ml převařené vody, likér po vychladnutí totiž ještě dost zhoustne. Alkoholu můžete dát samozřejmě i více (i méně), záleží na vaší chuti.

Krok 4: Naplňte do lahví (pro jistotu můžete od případných cucků přecedit přes sítko) a nechte alespoň 2 dny odležet. V chladu vám pak vydrží asi měsíc.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 mililitr
Energie8,13 kJ
Bílkoviny0,03 g
Tuky0,13 g
Sacharidy0,15 g
Sůl0 g
SAFA0,08 g
Vláknina0 g
Cukry0,04 g

https://www.prozeny.cz/clanek/klasicky-vajecny-liker-68303




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *