🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 plech
🍪 Popis
Tenhle rychlý a jednoduchý recept dokáže vyřešit dvě věci zároveň – co se zbylými bílky a jak na chvíli zabavit děti. Nastrouhat mrkev a našlehat bílky dokážou samostatně i menší školáci, stačí jim dát návod a důvěru. A výsledek je skvělý!
🍓 Ingredience
- 60 g mrkve
- 60 g strouhaného kokosu
- 30 g hladké mouky
- 1 špetka prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 špetka mletého hřebíčku
- 3 bílky
- 30 g cukru krupice
- 1 špetka soli
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejte na 160 stupňů. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno (budete potřebovat jednu velkou nebo dvě menší mrkve). Z nastrouhané mrkve vytlačte co nejvíc šťávy – pořádně ji vymačkejte nebo vyždímejte v utěrce.
Krok 2: K mrkvi přidejte strouhaný kokos, mouku, prášek do pečiva a koření a pořádně promíchejte.
Krok 3: K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Postupně přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nebude sníh tuhý a lesklý.
Krok 4: Tuhý sníh zlehka vmíchejte po lžících k mrkvi s kokosem, až se všechny sypké suroviny provlhčí a vznikne nadýchané pěnové těsto.
Krok 5: Plech vyložte papírem na pečení. Pomocí navlhčené lžíce na něj tvořte z těsta hromádky o velikosti vlašského ořechu. Zvolna je pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, až je povrch světle zlatavý a suchý na dotek. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a kokosky nechte v troubě vychladnout.
☕️ Poznámka
Tipy: Do těsta můžete přidat hrst jemně nasekaných ořechů a povrch upečených kokosek ozdobně pocákat čokoládovou polevou. Mrkvové kokosky neskladujte příliš dlouho, mají tendenci vlhnout.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/zdrave-a-hned-mekke-kokosky-se-strouhanou-mrkvi-70481








Napsat komentář