🕒 Doba přípravy:
⏲️ Doba vaření, pečení:
🧑🍳 Náročnost:
🍽️ Množství:
🍪 Popis
Jehňátko bývalo tradiční součástí velikonočního stolu. Po čtyřicetidenním půstu si lidé konečně dopřáli maso. V chudších rodinách se pekl beránek alespoň symbolický – ze sladkého těsta. A zdomácněl natolik, že se stal symbolem jarních svátků.
🍓 Ingredience
Těsto:
- Máslo 200 g + na vymazání formy
- cukr moučka 180 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- Vejce 3 ks
- měkký polotučný tvaroh 250 g
- Mléko 100 ml
- polohrubá mouka 250 g + na vysypání formy
- Kypřicí prášek 1/2 sáčku
Dokončení:
- Máslo 50 g
- cukr moučka 50 g
- strouhaný kokos na obalení 100 g
- rozinky na oči 2 ks
🥘 Postup přípravy
Troubu předehřejte na 160 °C. Změklé máslo nakrájejte do mísy a utřete s oběma cukry a vejci do husté pěny. Tvaroh rozřeďte mlékem, přidejte k pěně, promíchejte a postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem.
Formu na beránka vymažte máslem, vysypte moukou a naplňte těstem. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. Vyjměte, nechte ho mírně zchladnout ve formě, vyklopte a nechte zcela vychladnout.
Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Natřete ji na zcela zchladlého beránka po celém povrchu a důkladně obalte či posypte kokosem. Oči vytvořte z rozinek.
☕️ Poznámka
Na oči můžete použít nejen rozinky, ale i mandle či dýňová semínka. Nejlépe je přilepíte kapkou rozehřáté čokolády. Místo kokosem můžete beránka posypat mletými lískovými oříšky, mandlemi či vlašskými ořechy.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/kokosovy-beranek








Napsat komentář