🕒 Doba přípravy: 50 min.
🍽️ Množství: 6 porcí
🍓 Ingredience
- ½ čajové lžičky soli
- 1 špetka pepře
- ½ čajové lžičky mleté kurkumy
- 1 l zeleninového vývaru
- 210 g černé čočky (Tesco červené sušené čočky (loupané, půlené)
- 400 g cizrny ve slaném nálevu (plechovka cizrny)
- 400 g krájených rajčat v rajčatové šťávě (2×)
- 100 g žlutého hrášku (Tesco žlutého hrachu (loupaného, půleného)
- 4 polévkové lžíce čerstvého koriandru
- 4 polévkové lžíce čerstvé petrželky (najemno nasekané čerstvé petrželové natě)
🥘 Postup přípravy
1
Ve velkém hrnci si rozpálíme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, oškrábanou mrkev a nakrájený celer a za častého míchání vaříme asi 8 minut. Snížíme teplotu a přidáme prolisovaný česnek a zázvor. Za stálého míchání restujeme 1 minutu. Vmícháme mletý koriandr, mletou papriku, kmín, skořici, kurkumu, sůl, pepř a za stálého míchání restujeme 30 sekund.
2
Přidáme vývar, scezenou a opláchnutou cizrnu, propláchnutý žlutý hrách a propláchnutou čočku. Zvýšíme teplotu na maximum a přivedeme k varu. Potom teplotu snížíme na střední stupeň, přiklopíme pokličkou (necháme ji mírně poodkrytou, aby pára mohla unikat ven) a vaříme, dokud čočka nezměkne (asi 20 minut).
3
Následně vmícháme rajčata. Vaříme ještě 10 minut s pokličkou a občas zamícháme.
4
Odstavíme z plotny a přidáme čerstvý koriandr s petrželovou natí. Podáváme.
☕️ Poznámka
Pro extra krémovost přidejte 5 minut před dovařením polévky 100 ml mandlové smetany.








Napsat komentář