🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Na svá oblíbená indická jídla nemusíte chodit jen do restaurací – některá jsou totiž překvapivě snadná a zvládnete je i doma. Příkladem za všechny budiž tikka masala: šťavnaté kuře s voňavou krémovou omáčkou
🍓 Ingredience
Na maso
- 500 g kuřecích prsou
- 150 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžíce koření garam masala
- 1 lžíce citronové šťávy
Na omáčku
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce koření garam masala
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 plechovka krájených loupaných rajčat
- 1 lžička soli
- 250 ml vody
- 180 ml smetany ke šlehání 30%
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Marinádu je nejlepší udělat den předem nebo ráno – maso by v ní mělo být alespoň dvě hodiny, aby pěkně zkřehlo, ale dobu naložení samozřejmě můžete i zkrátit. Jogurt smíchejte se vším kořením, solí, citronovou šťávou, nastrouhaným zázvorem a prolisovaným česnekem. Kuře pokrájejte na kostky a vmíchejte do směsi.
Krok 2: Maso pak přeložte na pečicí papír a pečte 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 220 °C, aby se zatáhlo.
Krok 3: Mezitím zvládnete omáčku: Jednu velkou nebo dvě střední cibule nechte zesklovatět na másle, přidejte nastrouhaný zázvor, nasekanou chilli papričku (lze vynechat) a česnek, zamíchejte, osolte a přidejte všechno koření, plechovku krájených rajčat a 250 ml vody a asi 15 minut povařte.
Krok 4: Pak omáčku tyčovým mixérem rozmixujte a zjemněte smetanou. Vmíchejte opečené maso, prohřejte a podávejte s rýží basmati nebo chlebovými plackami, čerstvým citronem či limetou a koriandrem.
Krok 5: Chcete ke kuřeti podávat vlastní placky? Nejraději máme tento recept na jogurtový naan, ale ve všední dny můžete trochu zašvindlovat a placky připravit z kupovaného (nebo domácího) těsta na pizzu: jednoduše z něj udělejte několik placek a velmi krátce je z obou stran nasucho opečte na hodně rozpálené pánvi. Ihned po upečení je potřete rozpuštěným máslem s prolisovaným česnekem.
☕️ Poznámka
Netrapte se, jestli neseženete všechno koření, v Indii také používají v každé domácnosti a regionu něco jiného. Hodí se mletý římský kmín a koriandr nebo klasická směs kari. Koření každopádně koupíte na internetu, ve větších supermarketech, orientálních obchůdcích a často i ve zdravých výživách.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/kureci-tikka-masala-s-domacimi-plackami-44289








Napsat komentář