Kynutý koláč na plech s tvarohem, ovocem a drobenkou

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 2 plechy

🍪 Popis

Naše požadavky na kynutý koláč jsou přesně dva: těsta musí být výrazně méně než vrstvy náplně a drobenky a nesmí se šetřit na másle, cukru ani rumu. Dietu odkládáme na neurčito, tenhle voňavý ovocný koláč si rozhodně zaslouží chvilku pozornosti.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 citron
  • 1 špetka soli
  • 125 g rozpuštěného másla

Na a náplň ( čerstvé, kompotované či mrazené)

  • 750 g tučného tvarohu
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • ovoce

Na drobenku

  • 60 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 110 g hrubé mouky

Na přelití

  • 80 ml tuzemského rumu
  • 80 g másla
  • moučkový na posypání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Do velké mísy odměřte mouku a cukr. Ovoce se hodí jak čerstvé, tak mrazené či kompotované

Krok 2: Rozdrobené droždí míchejte se lžící cukru, co jste odebrali z mísy, dokud se nerozpustí. Pak do něj vmíchejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky z mísy a nechte 10 minut v teple vzejít. Já na to používám lehce vyhřátou a vypnutou troubu

Krok 3: K mouce s cukrem přidejte , nastrouhanou kůru z odrhnutého citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká), vzešlý kvásek, vejce, zbytek mléka a rozpuštěné máslo.

Krok 4: Rukama nebo v robotu těsto 10 minut hněťte, až je pěkně hladké, přikryjte ho utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.

Krok 5: Mezitím prošlehejte tvaroh s cukrem, vanilkou a vejcem a z másla, cukru a hrubé či polohrubé mouky udělejte drobenku.

Krok 6: Vykynuté těsto rozdělte na dvě (pokud máte hodně velké plechy) nebo tři části a rozválejte je na tenké obdélníky.

Krok 7: Na pláty rozdělte tvarohovou náplň, hojně ho obložte ovocem a posypejte drobenkou. Nechte ještě alespoň 20 minut kynout a pak už při 180 °C pečte zhruba 20 minut dozlatova – špejlí zkontrolujte, jestli je střed propečený.

Krok 8: Ihned po vytažení z trouby koláče hojně zalijte rozpuštěným máslem rozmíchaným s rumem a posypejte moučkovým cukrem.

Krok 9: Teď přichází to nejtěžší z celého procesu: ochránit ještě teplý koláč před náletem!

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie14 490,82 kJ
Bílkoviny85,06 g
Tuky157,33 g
Sacharidy424,15 g
Sůl1,19 g
SAFA82,86 g
Vláknina17,85 g
Cukry178,65 g

https://www.prozeny.cz/clanek/kynuty-kolac-na-plech-s-tvarohem-ovocem-a-drobenkou-71046




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *