Lahodná hamburská pečeně na smetaně

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 35 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 3 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Na smetaně se dá dělat klasická svíčková či jiný kus hovězího, , drůbež a zvěřina – a samozřejmě i vepřové. Když maso prošpikujete šunkou a kyselou okurkou, je na světě oblíbená hamburská .

🍓 Ingredience

  • 700 g vepřové kýty
  • 75 g šunky v celku
  • 2 kyselé okurky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 200 g celeru
  • 1/2 lžičky celého černého pepře
  • 4 kuličky celého nového
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 citronu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Maso zvolte ideálně z ořechu, dobrá hamburská ale bude z jakéhokoliv kousku vepřové kýty. Šunku a kyselou okurku nakrájejte na špalíčky a maso jimi pomocí nože s dlouhým tenkým ostřím prošpikujte. Pak ho ze všech stran nasolte. Aby při úpravě neztratila pečeně tvar, je dobré ji svázat kuchyňským provázkem.

Krok 2: Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky. Jestli máte rádi hodně omáčky, použijte jí klidně víc. Troubu zapněte na 160 °C. V pekáči rozpalte kousek sádla a maso na něm ze všech stran opečte dozlatova. Pak ho vyjměte, odložte na chvíli stranou a ve výpeku osmažte pokrájenou zeleninu. Přidejte koření, na čtvrtky nakrájený omytý a vraťte zpět maso. Podlijte asi decilitrem vody, přiklopte poklicí nebo přikryjte alobalem a vložte do trouby. Za občasného přelití (a případného podlití ještě trochou vody) pečte asi 2,5 hodiny doměkka.

Krok 3: Upečené maso, koření i citron vyjměte z pekáče. Pekáč dejte na plotnu, výpek se zeleninou zaprašte hladkou moukou a na mírném plameni asi 15 minut provařte. Pak omáčku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a ještě přibližně 10 minut povařte. Podle potřeby dochuťte solí a citronovou šťávou.

Krok 4: Plátky masa podávejte s omáčkou a kynutým knedlíkem

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *