🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Tenhle lilek je ,s vůní ryb‘ spřízněný jen názvem. A přišel k tomu tak, že takovéto ochucení – jemně vyvážená sladká, kyselá a kořeněná chuť – se v sečuánské kuchyni původně používalo na ryby. Postupně se ale rozšířilo na jiné pokrmy a suroviny. Tohle jídlo nejlépe chutná připravené předem a následně ohřáté, proto- že se časem chuti lépe prolnou.
🍓 Ingredience
- rostlinný olej 4 PL
- lilek 2 ks nakrájený na 2cm široké špalíky
- česnek 6 stroužků nadrobno
- zázvor (čerstvý) 5 cm nadrobno
- chilli pasta 2 PL
- pasta či omáčka tou-pan-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)
- sójová omáčka světlá 1 PL
- hnědý cukr 1 PL jemný
- rýžový ocet 3 PL
- černý rýžový ocet čen-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)
- jarní cibulka 3 ks pouze zelené části, na tenká kolečka
- rýže vařená k podávání
🥘 Postup přípravy
1
Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte lilky na středním ohni, po dávkách, 8–10 minut, aby zkaramelizovaly a opravdu změkly. Podle potřeby můžete přilít další olej, ale pokud to jen jde, vyhněte se tomu. Děrovanou sběračkou lilky přesuňte na talíř.
2
Do pánve vlijte zbývající olej, přidejte česnek, zázvor, chilli pastu a sójovou omáčku, nechte pár minut rozvonět. Vlijte 250 ml vody a do pánve vraťte lilky. Zvolna vařte 20–30 minut, lilky by měly být rozplývavě měkké a omáčka zredukovat objem a zhoustnout. Vmíchejte cukr a ocet, přendejte do servírovací mísy, pak posypte zelenou částí jarní cibulky. Chcete-li, doplňte rýží.
☕️ Poznámka
SLOVNÍČEK SUROVIN
CHILLI PASTA/OMÁČKA TOU-PAN-ŤIANG je slaná pasta z fermentovaného bobu zahradního, sójových bobů, soli, rýže, chilli papriček a různého koření. Tahle pálivá bomba nabitá umami je k mání na internetu a v obchodech s asijskými specialitami (např. značka Lee Kum Kee). Hledejte ,doubanjiang‘ či ,toban djan‘.
RÝŽOVÝ ČERNÝ OCET ČEN-ŤIANG je v čínské kuchyni široce rozšířený. Jeho jméno je odvozené od provincie Čen-ťiang a historie sahá nejméně 1400 let zpátky. K dostání je v obchodech s asijskými specialitami, v internetových obchodech (hledejte ,chinkiang black vinegar‘).
🍏 Výživa
Energie 1160 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 129 g
Tuky 60 g
Vláknina 17 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/menu/recepty-z-lilku








Napsat komentář