🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Lehoučká a přesto vydatná snídaně nebo večeře, která nejen hezky vypadá, ale stejně dobře chutná. Příprava lívanců je tak snadná a rychlá, že můžete bez obav zapojit i větší děti. Kukuřičná krupička dodá lívancům neodolatelnou křupavost.
🍓 Ingredience
- mouka pšeničná celozrnná hladká 115 g
- krupice kukuřičná 115 g jemná
- kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
- jedlá soda ½ ČL
- sůl 1 špetka
- javorový sirup 2 PL + na pokapání
- podmáslí 320 ml
- vejce 2 ks
- máslo 25 g rozpuštěné a zchladlé
- borůvky 320 g
- pomerančová kůra z 1 pomeranče
- řepkový olej 3 ČL
- jogurt bílý 4 PL nebo zakysaná smetana
🥘 Postup přípravy
1
Smíchejte metličkou mouku, kukuřičnou krupičku, prášek do pečiva, jedlou sodu
a sůl. Ve vyšší nádobě prošlehejte javorový sirup, podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo. Postupně vešlehejte tekutou směs do suché – výsledné těstíčko nemusí být úplně hladké, ale neměla by v něm zůstat nerozmíchaná mouka.
2
Poprašte 200 g borůvek zbývající lžičkou mouky a jemně je vmíchejte do těsta spolu s nastrouhanou většinou pomerančové kůry. Nechte těsto odpočívat 5 minut.
3
Zapněte troubu na nízkou teplotu, abyste měli kam odkládat lívance a udrželi je teplé. Na středním plameni rozehřejte velkou pánev s těžkým dnem, přidejte 1 lžičku oleje a rozetřete ho po pánvi. Jakmile se olej rozpálí, vytvarujte ze zhruba 2 lžic těsta na pánvi lívanec (celkem se na ni vejdou čtyři kousky). Opékejte 1,5–2 minuty, nebo jakmile je lívanec zespoda opečený dozlatova, pak opatrně obraťte a opečte i po druhé straně. Pokud rychle hnědnou a uvnitř ještě nejsou upečené, snižte teplotu. Postupujte po dávkách, na každou použijte jednu lžičku oleje. Hotové lívance ukládejte do trouby.
4
Na talíř vyskládejte tři lívance na sebe. Navrch dejte lžíci jogurtu, pokapejte javorovým sirupem a posypte troškou pomerančové kůry. Jezte se zbylými borůvkami.








Napsat komentář