Lokše ála tortilla s trhaným krůtím masem

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 40 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 4 kusy

🍪 Popis

Lokše nemusíte nutně servírovat v tradičních kombinacích s kachnou a zelím nebo s povidly a mákem. Tyto vynikající bramborové se hodí i k zabalení dietního krůtího masa se zeleninou, které příjemně osvěží koriandrový dip.

🍓 Ingredience

Na lokše

  • 350 g brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 50 g hladké mouky na podsypávání
  • 1 lžíce

Na trhané

  • 500 g krůtích prsou
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy

Na omáčku

  • 15 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • 1 hrnek výpeku z masa

Na koriandrový dip

  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1.5 lžíce čerstvého koriandru
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky citronové šťávy

Navíc budete potřebovat

  • 1/2 dýně hokaido
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 12 listů římského salátu
  • 1 malé
  • 2 jarní cibulky

🥘 Postup přípravy

Krok 1: na lokše uvařte ve slupce doměkka. Nechte vychladnout.

Krok 2: Kus krůtího masa překrojte na čtvrtiny. V míse promíchejte papriku, římský kmín, , větší špetku soli a pepře s olivovým olejem. Marinádu vetřete do masa a přendejte do pekáčku. Podlijte vodou do výšky asi 3 cm. Přidejte rozdrcený česnek a . Přiklopte a pečte při 200 °C 90–120 minut. Během pečení párkrát otočte a podle potřeby dolévejte vodu. Po dvou hodinách bude maso krásně měkké a vlákna se od sebe budou lehce oddělovat.

Krok 3: Výpek přeceďte. V kastrůlku rozpusťte máslo. Zaprašte moukou a míchejte jíšku metličkou, dokud nebude hnědá. Zalijte 2 dl výpeku a zvolna vařte 20 minut. Podle potřeby lehce podlijte. Ve výsledku byste však měli získat hustou, silnou omáčku.

Krok 4: Promíchejte ingredience na dip a nechte chvíli v lednici odležet.

Krok 5: Dýni nakrájejte na měsíčky. Promíchejte s trochou oleje a špetkou soli. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 190 °C pečte doměkka.

Krok 6: Zchladlé brambory oloupejte. Váha by měla být cca 300 g. Nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte. Smíchejte s moukou a špetkou soli. Rozdělte na 4 části. Každý kousek jeden po druhém vždy krátce propracujte na pomoučené pracovní ploše a vyválejte na tenkou placku (o průměru asi 20 cm). Důkladně podsypávejte, aby se nepřichytila. Opékejte nasucho na pánvi 2 až 3 minuty z každé strany. Po upečení lehce potřete ghí. Placky skládejte na sebe.

Krok 7: Upečené maso natrhejte vidličkami na vlákna. Na každou placku rozprostřete natrhaný , pár kousků upečené , avokádo nakrájené na proužky, natrhané maso a přelijte omáčkou. Posypejte najemno pokrájenou jarní cibulkou a buď přehněte nebo stočte do ruličky. Podávejte s dipem.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/lokse-ala-tortilla-s-trhanym-krutim-masem-76000




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *