🕒 Doba přípravy: 40 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 4 kusy
🍪 Popis
Lokše nemusíte nutně servírovat v tradičních kombinacích s kachnou a zelím nebo s povidly a mákem. Tyto vynikající bramborové placky se hodí i k zabalení dietního krůtího masa se zeleninou, které příjemně osvěží koriandrový dip.
🍓 Ingredience
Na lokše
- 350 g brambor
- 100 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 50 g hladké mouky na podsypávání
- 1 lžíce ghí
Na trhané krůtí maso
- 500 g krůtích prsou
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 špetka soli
- 1 špetka mletého černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
Na omáčku
- 15 g másla
- 10 g hladké mouky
- 1 hrnek výpeku z masa
Na koriandrový dip
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1.5 lžíce čerstvého koriandru
- 1 špetka soli
- 2 lžičky citronové šťávy
Navíc budete potřebovat
- 1/2 dýně hokaido
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 špetka soli
- 12 listů římského salátu
- 1 malé avokádo
- 2 jarní cibulky
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Brambory na lokše uvařte ve slupce doměkka. Nechte vychladnout.
Krok 2: Kus krůtího masa překrojte na čtvrtiny. V míse promíchejte papriku, římský kmín, zázvor, větší špetku soli a pepře s olivovým olejem. Marinádu vetřete do masa a přendejte do pekáčku. Podlijte vodou do výšky asi 3 cm. Přidejte rozdrcený česnek a bobkový list. Přiklopte a pečte při 200 °C 90–120 minut. Během pečení párkrát otočte a podle potřeby dolévejte vodu. Po dvou hodinách bude maso krásně měkké a vlákna se od sebe budou lehce oddělovat.
Krok 3: Výpek přeceďte. V kastrůlku rozpusťte máslo. Zaprašte moukou a míchejte jíšku metličkou, dokud nebude hnědá. Zalijte 2 dl výpeku a zvolna vařte 20 minut. Podle potřeby lehce podlijte. Ve výsledku byste však měli získat hustou, silnou omáčku.
Krok 4: Promíchejte ingredience na dip a nechte chvíli v lednici odležet.
Krok 5: Dýni nakrájejte na měsíčky. Promíchejte s trochou oleje a špetkou soli. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 190 °C pečte doměkka.
Krok 6: Zchladlé brambory oloupejte. Váha by měla být cca 300 g. Nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte. Smíchejte s moukou a špetkou soli. Rozdělte na 4 části. Každý kousek jeden po druhém vždy krátce propracujte na pomoučené pracovní ploše a vyválejte na tenkou placku (o průměru asi 20 cm). Důkladně podsypávejte, aby se nepřichytila. Opékejte nasucho na pánvi 2 až 3 minuty z každé strany. Po upečení lehce potřete ghí. Placky skládejte na sebe.
Krok 7: Upečené maso natrhejte vidličkami na vlákna. Na každou placku rozprostřete natrhaný salát, pár kousků upečené dýně, avokádo nakrájené na proužky, natrhané maso a přelijte omáčkou. Posypejte najemno pokrájenou jarní cibulkou a buď přehněte nebo stočte do ruličky. Podávejte s dipem.








Napsat komentář