🕒 Doba přípravy: 40 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 20 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 20 koláčků
🍪 Popis
Cukroví snědené, do plavkové sezony daleko, tak to se možná ještě nějaký ten koláček snese, co myslíte? A když už se do něj budete pouštět, vyzkoušejte rovnou jeden z nejpoctivějších: vláčný kynutý s tvarohem, ovocem, křupavou drobenkou a spoustou másla a rumu. Chutná božsky!
🍓 Ingredience
Na těsto
- 20 g čerstvého droždí
- 50 g cukru krupice
- 500 g hladké mouky
- 180 ml teplého mléka
- 1 vejce
- 1 lžička citronové kůry
- 100 g rozpuštěného másla
- 1/4 lžičky soli
Na náplň
- 250 g tučného tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- 1 vejce
- oblíbené ovoce
Na drobenku
- 30 g másla
- 30 g cukru krupice
- 50 g polohrubé mouky
Na potření (nevynechte!)
- 1 panák rumu
- 50 g másla
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Do velké mísy prosejte mouku a přidejte k ní cukr. Droždí rozmíchejte v polovině teplého mléka, vmíchejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte v teple 10 minut vzejít, dobře k tomu slouží lehce zahřátá vypnutá trouba.
Krok 2: Mezitím do mísy přidejte zbylé mléko, sůl, citronovou kůru, vejce a rozpuštěné máslo. Vmíchejte vzešlý kvásek a těsto pak rukama nebo v robotu s hnětacími háky 10 minut propracovávejte, až bude pěkně hladké. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout, v polovině můžete těsto znovu trochu propracovat.
Krok 3: Mezitím si připravte ovoce (já jsem dala mražené lesní ovoce a čerstvé hrušky) a tvaroh (nejlepší je ten tučný v kostce), smíchejte ho s vanilkovým cukrem a žloutkem – bílek si nechte na potření. Podle potřeby doslaďte dalším cukrem nebo zřeďte trochou mléka.
Krok 4: Z mouky, cukru a změklého másla připravte drobenku, pokud nemáte polohrubou, dejte hrubou nebo i hladkou, je to stejné jako s citronem a limetou.
Krok 5: Z těsta pak odkrajujte asi 50 g kousky, které rovnou na pomaštěném plechu zploštěte dnem plecháčku obaleného v utěrce tak, aby zbyly jen asi 5 mm okraje. Druhá možnost je těsto rozválet a koláčky vykrajovat. Okraje potřete bílkem, na střed rozetřete vrchovatou lžičku tvarohu, posypejte ovocem a drobenkou a pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova.
Krok 6: Ještě horké koláčky pořádně pokapejte rozpuštěným máslem s rumem – právě to jim dodá neodolatelnou chuť a vůni! Vychladlé pocukrujte.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/nejlepsi-kynute-kolace-s-tvarohem-ovocem-a-drobenkou-69073








Napsat komentář