Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 2 hod.

🍪 Popis

Jakou specialitku plánujete na první dny v novém roce? je jasná, ale co třeba takové pomalu pečené novoroční koleno? 😉 Nám se ta představa opravdu líbí!

🍓 Ingredience

PEČENÁ :

  • střední řepa 4 ks
  • velká mrkev 2 ks
  • cibule 2 ks
  • menší 1/2 ks
  • česnek 2 malé hlavičky
  • olivový 2 lžíce
  • lístky saturejky nebo tymiánu 1 lžička
  • pár kapek citronu

K PODÁVÁNÍ:

🥘 Postup přípravy

Koleno nařízněte v masitější části podél kosti, aby se lépe propeklo a ze všech stran osolte. Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby, litinového pekáče s víkem apod.

Na zeleninu položte koleno, přidejte všechno a a přiljte celé pivo. Přiklopte, vložte do trouby na 120 °C (horkovzduch) a pečte dobře zakryté minimálně 6 hodin, ale klidně i 8. Na konci by mělo maso odpadávat od kosti. Klidně jděte spát, 6-7 hodin nemusíte s masem nic dělat, ale pokud budete vzhůru a v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře. Pokud maso na konci upečení bude měkké, ale nebude mít pěkně zlatavou kůrku, můžete ho dopéct odkryté při vysoké teplotě (např. současně s pečením zeleniny), při 180 °C bude stačit cca 20 minut.

Upečené koleno vyndejte, znovu zakryjte a nechte chvilku odpočívat. Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s delikátní vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a klidně i s čerstvým chlebem na vytření šťávy.

Pečená zimní zelenina: Všechnu zeleninu kromě česneku očistěte, nakrájejte na cca 1 cm silné plátky či klínky a rozložte podle jednotlivých druhů vedle sebe na velký plech vyložený pečicím papírem.
Přidejte celé neoloupané stroužky česneku (jen jim seřízněte kořínky) a zakapejte vše olejem. Posypte bylinkami a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) asi 20 minut.

Pokud budete zeleninu podávat ke kolenům, nemusíte ji solit, pečení zvýrazní její chuť a šťáva z masa je dostatečně silná. Když zelenina změkne, můžete ji podávat. Na závěr ji lehce pokapejte jablečným octem nebo citronem, nakyslá chuť se ke kolenům výborně hodí.

☕️ Poznámka

https://fresh.iprima.cz/recepty/novorocni-koleno-pomalu-pecene-na-cernem-pive-zelenine




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *