🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 bábovka
🍪 Popis
Abych pravdu řekla, nejraději peču z másla. Nicméně tato olejová bábovka je jednou z výjimek – je krásně vláčná díky mrkvi, voní po perníčkovém koření a ještě v sobě ukrývá lahodné mramorování à la cheesecake. A bonus? Ani na ni nepotřebujete váhu!
🍓 Ingredience
Na těsto
- 2 mrkve
- 3/4 hrnku slunečnicového oleje
- 1/2 hrnku přírodního cukru
- 2 lžičky perníkového koření
- 3 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 hrst rozinek namočených v rumu
- 1/4 hrnku mléka
- 1 špetka soli
Na mramorování
- 360 g sýru žervé
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Rozinky den předem nechte nabobtnat v asi 5 lžících rumu. Jestli pospícháte, klidně je v něm jen na plotně nebo v mikrovlnné troubě přiveďte k varu a za pár minut se krásně nasáknou.
Krok 2: Olej prošlehejte s cukrem, perníkovým kořením, špetkou soli, vejci, moukou a sodou na tuhé těsto. Vmíchejte rozinky a najemno nastrouhanou mrkev, a pokud by bylo stále příliš husté, zřeďte ho trochou mléka.
Krok 3: Žervé nebo čerstvý krémový sýr prošlehejte s cukrem (jestli máte radši sladší dezerty, dejte ho více), vajíčkem a vanilkou. Opět můžete lehce zředit mlékem, ale směs by měla stále dobře držet tvar.
Krok 4: Polovinu těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy, potřete náplní a překryjte zbylým těstem.
Krok 5: Pečte 60 až 80 minut (v polovině pečení překryjte bábovku pečicím papírem, aby se nespálil povrch) při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout ve formě a až poté vyklopte.








Napsat komentář