🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 miska
🍪 Popis
U veganských jídel vždy usiluji o to, aby v ideálním případě chutnala ještě lépe než ta ze živočišných produktů. A s čistým svědomím můžu říct, že u pomazánky z pečené řepy a pražených semínek se to povedlo. Zkuste tuhle živinami nabitou dobrotu také!
🍓 Ingredience
- 600 g červené řepy
- 100 g slunečnicových semínek
- 8 lžic olivového oleje
- 3 lžíce sezamových semínek
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 špetka chilli vloček
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 1/2 citronu
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Řepy (vybírejte spíše menší kusy, jsou chutnější a rychleji se upečou) vcelku zabalte do alobalu a asi hodinu pečte při 180 °C do měkka. Ideální je řepy do trouby přihodit, zatímco pečete koláč nebo něco jiného.
Krok 2: Slunečnicová semínka mezitím zalijte vodou a nechte 1 až 2 hodiny změknout.
Krok 3: Na pánvičce nebo malém rendlíku pomalu zahřívejte olej s římským kmínem, chilli dle chuti a sezamem. Když se koření rozvoní, přihoďte nahrubo nadrcený česnek a ještě pár vteřin na malém plameni opékejte. Jde o to, aby česnek ztratil štiplavost, ale zároveň nezhořkl.
Krok 4: Upečené řepy oloupejte, pokrájejte na menší kusy a spolu se slitými slunečnicovými semínky, ochuceným olejem, šťávou z půlky citronu, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem rozmixujte ve stolním robotu nebo tyčovým mixérem dohladka. Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, pepř nebo citron.
Krok 5: Podávejte na celozrnném chlebu nebo jako dip k zelenině. Uchovávejte v lednici a do 3 dnů spotřebujte.
☕️ Poznámka
Semínka můžete vyměnit za vlašské ořechy (těm spíš než namáčení prospěje krátké opečené na suché pánvi) a místo citronu můžete dát balzamiko, které se k nasládlé řepě také hodí. Pro milovníky sladce pikantních chutí přidejte ještě lžíci medu.








Napsat komentář