🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 3 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 3 porce
🍪 Popis
Restované hovězí v omáčce z černého piva je přesně to jídlo, které nelze nazvat jinak než comfort food. Zapomeňte na hůlky a vezměte do ruky lžíci, jen tak nepřijde ani kapka téhle skvělé omáčky nazmar!
🍓 Ingredience
- 400 g hovězího předního masa, nakrájeného na kostky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
- 2 lžíce nadrobno nasekaného zázvoru
- 1 velká sladká červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
- 2–3 lžíce rostlinného oleje
- 2 střední červené cibule, nakrájené nadrobno
- 1 větvička čerstvého zeleného pepře (viz Tipy a triky)
- 150 ml světlé sójové omáčky
- 100 ml tmavé sójové omáčky
- 200 ml ústřicové omáčky
- 150 ml černého piva (v TamarindTree používají pivo z pivovaru od Vacků)
- 300 ml silného nesoleného hovězího vývaru
- 2 lžíce krupicového cukru
K PODÁVÁNÍ
🥘 Postup přípravy
1 Maso osolte a opepřete. Česnek, zázvor a chilli papričku orestujte na oleji, přidejte cibuli, čerstvý pepř, maso a restujte, aby se maso zatáhlo. Poté přilijte všechny tekutiny (obě sójové omáčky, ústřicovou omáčku, pivo a vývar), přidejte cukr a za průběžného míchání při nízké teplotě zakryté duste, dokud maso úplně nezměkne. Bude to trvat asi 2–3 hodiny podle konkrétního masa.
2 Podávejte s jasmínovou rýží, zdobené koriandrem, thajskou bazalkou, kouskem spařeného pak čoi, smaženou cibulkou a cukrovým hráškem.
☕️ Poznámka
Podle použitých surovin se může stát, že omáčka bude hodně slaná. Určitě k její přípravě použijte nesolený vývar. Pokud recept zkoušíte poprvé, radíme omáčku předem otestovat. Smíchejte nejdříve všechny tekutiny a cukr, nechte rozpustit, ochutnejte, a pokud je pro vás výsledná omáčka přehnaně slaná, nařeďte ji dalším vývarem nebo vodou, a teprve když jste s chutí spokojeni, odměřte 600 ml a ty použijte k podlití masa. Při ředění se řiďte citem: omáčka by měla být slanější, protože ji budete míchat s dalšími surovinami, ale rozhodně pro vás musí být poživatelná.
TIPY & TRIKY
Čerstvý zelený pepř při nákupu hledejte mezi balenou chlazenou zeleninou, mají ho obchody s asijskými potravinami a samozřejmě jej seženete ve vietnamské tržnici Sapa. Náhradou může být zelený nakládaný pepř, který koupíte běžně v supermarketech.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/restovane-hovezi-v-asijske-pivni-omacce








Napsat komentář