Restované hovězí v asijské pivní omáčce

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 3 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 3 porce

🍪 Popis

Restované hovězí v omáčce z černého piva je přesně to jídlo, které nelze nazvat jinak než comfort food. Zapomeňte na hůlky a vezměte do ruky lžíci, jen tak nepřijde ani kapka téhle skvělé omáčky nazmar!

🍓 Ingredience

  • 400 g hovězího předního masa, nakrájeného na kostky
  • a čerstvě
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
  • 2 lžíce nadrobno nasekaného zázvoru
  • 1 velká sladká červená , nakrájená nadrobno
  • 2–3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 střední červené , nakrájené nadrobno
  • 1 větvička čerstvého zeleného pepře (viz Tipy a triky)
  • 150 ml světlé sójové omáčky
  • 100 ml tmavé sójové omáčky
  • 200 ml ústřicové omáčky
  • 150 ml černého piva (v TamarindTree používají z pivovaru od Vacků)
  • 300 ml silného nesoleného hovězího vývaru
  • 2 lžíce krupicového cukru

K PODÁVÁNÍ

  • vařená jasmínová
  • čerstvý
  • thajská bazalka
  • 1 zelíčko pak čoi, spařené a podélně rozkrojené na osminky
  • smažená cibulka
  • cukrové lusky, spařené a překrájené na větší kousky

🥘 Postup přípravy

1 Maso osolte a opepřete. Česnek, a chilli papričku orestujte na oleji, přidejte cibuli, čerstvý pepř, maso a restujte, aby se maso zatáhlo. Poté přilijte všechny tekutiny (obě sójové omáčky, ústřicovou omáčku, pivo a ), přidejte a za průběžného míchání při nízké teplotě zakryté duste, dokud maso úplně nezměkne. Bude to trvat asi 2–3 hodiny podle konkrétního masa.

2 Podávejte s jasmínovou rýží, zdobené koriandrem, thajskou bazalkou, kouskem spařeného pak čoi, smaženou cibulkou a cukrovým hráškem.

☕️ Poznámka

Podle použitých surovin se může stát, že omáčka bude hodně slaná. Určitě k její přípravě použijte nesolený vývar. Pokud recept zkoušíte poprvé, radíme omáčku předem otestovat. Smíchejte nejdříve všechny tekutiny a cukr, nechte rozpustit, ochutnejte, a pokud je pro vás výsledná omáčka přehnaně slaná, nařeďte ji dalším vývarem nebo vodou, a teprve když jste s chutí spokojeni, odměřte 600 ml a ty použijte k podlití masa. Při ředění se řiďte citem: omáčka by měla být slanější, protože ji budete míchat s dalšími surovinami, ale rozhodně pro vás musí být poživatelná.

TIPY & TRIKY

Čerstvý při nákupu hledejte mezi balenou chlazenou zeleninou, mají ho obchody s asijskými potravinami a samozřejmě jej seženete ve vietnamské tržnici Sapa. Náhradou může být zelený nakládaný pepř, který koupíte běžně v supermarketech.

🍏 Výživa





Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *