🍪 Popis
Málokteré ovoce se hodí do koláčů tak jako rybíz. Jeho nakyslá chuť skvěle vyvažuje sladkost těsta, a díky tomu moučníky nepůsobí těžce.
🍓 Ingredience
- polohrubá mouka 300 g
- cukr krupice 180 g
- prášek do pečiva 1 sáček
- vejce 2 ks
- olej 4 lžíce
- mléko 250 ml
- červený rybíz 300 g
drobenka:
- hrubá mouka 80 g
- cukr krupice 40 g
- máslo 50 g
na vysypání formy:
- máslo 1 lžička
- hrubá mouka 2 lžíce
🥘 Postup přípravy
1
Troubu začněte předehřívat na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Koláčovou formu o průměru asi 30 cm vymastěte rukou lžičkou másla. Přidejte hrubou mouku a krouživým pohybem ji nechte ulpět na celém vnitřním povrchu formy, přebývající mouku vysypte do koše.
2
Vejce, mléko, olej a cukr v menší misce promíchejte metličkou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přesijte do mísy. Přidejte směs tekutin s cukrem a vše rychle smíchejte na docela tekuté těsto. Nalijte do připravené formy.
3
Rybíz rovnoměrně nasypte na těsto. Suroviny na drobenku nasypte do středně velké misky a prsty se snažte všechno zpracovat, dokud směs nepřipomíná drobky. Touto drobenkou završte své bleskové dílo, vložte do trouby a pečte 35–40 minut do zezlátnutí.
☕️ Poznámka
Místo samotného mléka můžete do těsta použít 200 ml mléka a 50 ml bílého jogurtu.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/rybizovy-kolac-s-drobenkou








Napsat komentář