🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 36 kostek
🍪 Popis
Kostky z rýže ochucené podobně jako suši zaujmou neobvyklým tvarem. S pikantně ochuceným hovězím masem připraveným ve stylu rostbífu se překvapivě dobře doplňují. Pastu miso, víno mirin i rýžový ocet seženete v obchodech s asijskými specialitami.
🍓 Ingredience
- miso pasta 125 g
- světlá (shiro miso)
- japonské víno mirin 80 ml
- krupicový cukr 30 g
- svíčková 500 g
- odblaněná
- rostlinný olej 1 PL
NA SEZAMOVOU RÝŽI
- rýže suši 400 g
- rýžový ocet 90 ml
- ochucený, na suši
- krupicový cukr 15 g
- sůl
- sezamová semínka 1,5 PL
- opražená
K PODÁVÁNÍ
- zázvor nakládaný
- jarní cibulka
- tence pokrájená
- sezamová semínka
- opražená
🥘 Postup přípravy
1
Rýži proplachujte pod tekoucí studenou vodou 5–10 minut, až protékající voda bude čistá. Nechte 15 minut okapávat a pak v hrnci zalijte 750 ml vody, přiklopte a na středním plameni přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 10 minut. Stáhněte z ohně, odklopte, zakryjte čistou utěrkou, znovu přiklopte a nechte 10 minut odpočívat. Pak rozprostřete na skleněný nebo keramický tác.
2
V kastrůlku smíchejte ocet, cukr a 2 zarovnané lžičky soli a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak směsí pokapejte rýži. Přidejte sezamová semínka a zlehka promíchejte. Upěchujte do čtvercové formy o hraně 20 cm, vyložené potravinářskou fólií. Zakryjte kusem pečicího papíru a pak kusem tvrdého kartonu, ten zlehka přitlačte, abyste zarovnali povrch rýže. Zatižte konzervami a dejte chladit přes noc. V chladničce lze sezamovou rýži uchovat až 3 dny.
3
V kastrůlku smíchejte miso, mirin a cukr a na mírném ohni míchejte 4–5 minut, až směs zhoustne a mírně zkaramelizuje. Nechte zcela vychladnout. Potom směsí potřete hovězí svíčkovou, zabalte ji do potravinářské fólie a marinujte v chladničce 2 hodiny.
4
Ve velké pánvi rozpalte olej a opékejte maso 2–3 minuty po všech stranách dočervena. Pak těsně zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky, až zcela vychladne (3 hodiny až přes noc). Maso lze takto uchovat až 3 dny.
5
Před podáváním nakrájejte sezamovou rýži na kostky. Maso nakrájejte na tenké plátky a naaranžujte na rýži spolu s nakládaným zázvorem, jarní cibulkou a sezamovými semínky.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
Energie: 2688 kcal
Bílkoviny: 148 g
Sacharidy: 407 g
Tuky: 56 g
Vláknina: 14 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/ryzove-kostky-s-hovezim-miso








Napsat komentář