🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Salsa di Noci je jemná omáčka kombinující ořechy, parmezán a trošku česneku. Strukturou vám bude připomínat omáčky smetanové, ale s mnohem sofistikovanější chutí. Pro podzimní verzi pak přidejte pečené kapustičky nebo dýni a pro lepší pocit i celozrnné špagety místo těch klasických.
🍓 Ingredience
Na omáčku (místo vína můžete dát trochu citronové šťávy)
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 35 g francouzské bílé bagety
- 1/2 hrnku mléka
- 1 stroužek česneku
- 1 hrnek parmezánu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř
- 6 lžic bílého vína
K podávání (místo kapustiček se hodí i špenát či dýně)
- 500 g růžičkové kapusty
- olivový olej
- sůl a pepř
- 300 g celozrnných těstovin
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Z kapustiček sundejte vrchní špinavé lístky, rozpulte, pokapejte olejem, osolte, opepřete, rozložte na pečicí papír a pečte asi 15 minut při 200 °C dozlatova. Během pečení jednou zamíchejte.
Krok 2: Těstoviny dejte vařit dle návodu na obalu do hodně osolené vody. Kousek bílé bagety bez kůrky namočte do mléka. Mezitím na velké pánvi nasucho opražte ořechy (budou mít výraznější chuť a půjdou lépe mixovat).
Krok 3: Ořechy dejte spolu s česnekem, sýrem (parmezán, Grana Padano, Gran Moravia), olivovým olejem, vínem nebo troškou citronové šťávy, trochou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a bagetou s mlékem do mixovací nádoby a rozmixujte dohladka. Podle potřeby můžete zředit vodou z vaření špaget.
Krok 4: Omáčku smíchejte se scezenými špagetami a růžičkovou kapustou. Pokud ji nemáte rádi, stejně můžete připravit dýni na kostičky nebo do hotového jídla vmíchat několik hrstí čerstvého špenátu.
☕️ Poznámka
Do jídla přidejte špetku šalvěje.








Napsat komentář