Samonamáčecí koláč se zmrzlinou

, ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 plechů 20 × 30 cm

🍪 Popis

Máte rádi mokřejší moučníky? Pak jste tu na správné adrese. Tenhle koláč pro opravdové milovníky sladkého se totiž peče tak, že na těsto nalijete vodu, kterou do sebe během pečení vsakuje. Výsledkem je dokonale mazlavá buchta, které v její britské domovině říkají butterscotch (karamelový) pudding.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1.25 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1/4 hrnku mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce golden sirupu
  • na vymazání

Na posypání

  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

K podávání

Na zapékací

  • 1.5 hrnku vroucí vody
  • 2 lžíce golden sirupu

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Třtinový smíchejte s moukou a kypřicím práškem do pečiva. Přidejte vejce, , rozpuštěné máslo a 2 lžíce golden sirupu (typická britská surovina, použít můžete ale i nebo ). Metlou vymíchejte hladké těsto.

Krok 2: Troubu zapněte na 180 C. Připravte si formu nebo středně velký pekáček a vymažte ji kouskem másla nebo olejem. Nalijte těsto do formy. smíchejte se škrobem a směs rovnoměrně nasypte na těsto.

Krok 3: Ve vroucí vodě rozmíchejte dvě lžíce golden sirupu (nebo medu) a roztok opatrně nalijte na těsto. A ano, když jsem to dělala poprvé, přišlo mi to fakt šílené, té vody je opravdu hodně. Ale funguje to, nebojte se!

Krok 4: Pekáč vložte do trouby a pečte asi 40 minut. Povrch bude krásně pevný a vnitřek buchty bude jemný a mazlavý. Ve chvíli, kdy je koláč upečený, tekutina trochu bublá podél stěn pekáče.

Krok 5: Podávejte ihned se zmrzlinou nebo aspoň šlehačkou či bílým jogurtem. Kdybyste nechali buchtu déle odstát, tak se omáčka, která z vody na dně formy vznikne, vsákne do těsta a rozmočí ho a nebude to nic moc.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *