Šlambuc: levné a chutné jídlo maďarských pastevců

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 8 porcí

🍪 Popis

Šlambuc vařený na ohni voní kouřem a na vzduchu chutná nepřekonatelně. Připravit ho ale můžete i doma na sporáku, je výborný jako poměrně rychlá, jednoduchá a levná večeře. Jeho chuť stojí a padá s kvalitou surovin: vyberte zralá voňavá rajčata, nejlepší pikantní klobásu a opravdu kvalitní mletou papriku.

🍓 Ingredience

  • 80 g uzeného špeku
  • 1 maďarská
  • 2 cibule
  • 3 rajčata
  • 3 papriky
  • 1.5 kg brambor
  • 400 g flíčků
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Na ozdobu

  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst nasekané pažitky

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Rajčata nařízněte do kříže, spařte vařící vodou, oloupejte a nakrájejte na kostky, šťávu zachyťte. Z paprik (nejlepší jsou zelené tenkostěnné a vůbec nebude vadit, když bude některá trochu pálit) odstraňte jádřince a nakrájejte na kostky.

Krok 2: Oloupejte , nakrájejte je asi na půlcentimetrová kolečka a zatím nechte v misce pod vodou. Klobásu nakrájejte na kolečka.

Krok 3: nakrájejte na kostky, vložte do kotlíku nebo hrnce se silným dnem a vyškvařte na křupavé škvarečky. Vylovte je děrovanou naběračkou a do tuku vsypejte cibuli. Osmažte ji dosklovata, přidejte zelenou papriku a klobásu a krátce opečte.

Krok 4: Osolte, opepřete a přidejte mletý kmín. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou červenou papriku a dobře rozmíchejte v horkém tuku. Hned přidejte rajčata i se šťávou a brambory. Zalijte vodou, aby byly brambory asi 1–2 cm pod hladinou, přiveďte k varu, stáhněte plamen a zvolna vařte asi 10 minut.

Krok 5: Až budou brambory téměř uvařené, přidejte do hrnce těstoviny. Promíchejte a přidejte tolik vody, aby byly i těstoviny asi 1 cm pod hladinou. Vařte asi 10 minut, až budou těstoviny uvařené a vstřebají voňavou šťávu. Míchejte velmi opatrně, ideálně jenom rychlým pootáčením hrnce.

Krok 6: Při servírování dejte na každou porci lžíci křupavých škvarků a bohatě posypejte nakrájenou petrželovou natí nebo pažitkou.

☕️ Poznámka

Tip: Podle toho, jak ostrá jídla máte rádi (a podle toho, jak štiplavou máte klobásu a papriky), můžete přidat i špetku pálivé mleté papriky.

https://www.prozeny.cz/clanek/slambuc-levne-a-chutne-jidlo-madarskych-pastevcu-81630




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *