🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 8 porcí
🍪 Popis
Šlambuc vařený na ohni voní kouřem a na vzduchu chutná nepřekonatelně. Připravit ho ale můžete i doma na sporáku, je výborný jako poměrně rychlá, jednoduchá a levná večeře. Jeho chuť stojí a padá s kvalitou surovin: vyberte zralá voňavá rajčata, nejlepší pikantní klobásu a opravdu kvalitní mletou papriku.
🍓 Ingredience
- 80 g uzeného špeku
- 1 maďarská klobása
- 2 cibule
- 3 rajčata
- 3 papriky
- 1.5 kg brambor
- 400 g flíčků
- 1 lžíce soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 3 lžičky sladké mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
Na ozdobu
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 hrst nasekané pažitky
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Rajčata nařízněte do kříže, spařte vařící vodou, oloupejte a nakrájejte na kostky, šťávu zachyťte. Z paprik (nejlepší jsou zelené tenkostěnné a vůbec nebude vadit, když bude některá trochu pálit) odstraňte jádřince a nakrájejte na kostky.
Krok 2: Oloupejte brambory, nakrájejte je asi na půlcentimetrová kolečka a zatím nechte v misce pod vodou. Klobásu nakrájejte na kolečka.
Krok 3: Špek nakrájejte na kostky, vložte do kotlíku nebo hrnce se silným dnem a vyškvařte na křupavé škvarečky. Vylovte je děrovanou naběračkou a do tuku vsypejte cibuli. Osmažte ji dosklovata, přidejte zelenou papriku a klobásu a krátce opečte.
Krok 4: Osolte, opepřete a přidejte mletý kmín. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou červenou papriku a dobře rozmíchejte v horkém tuku. Hned přidejte rajčata i se šťávou a brambory. Zalijte vodou, aby byly brambory asi 1–2 cm pod hladinou, přiveďte k varu, stáhněte plamen a zvolna vařte asi 10 minut.
Krok 5: Až budou brambory téměř uvařené, přidejte do hrnce těstoviny. Promíchejte a přidejte tolik vody, aby byly i těstoviny asi 1 cm pod hladinou. Vařte asi 10 minut, až budou těstoviny uvařené a vstřebají voňavou šťávu. Míchejte velmi opatrně, ideálně jenom rychlým pootáčením hrnce.
Krok 6: Při servírování dejte na každou porci lžíci křupavých škvarků a bohatě posypejte nakrájenou petrželovou natí nebo pažitkou.
☕️ Poznámka
Tip: Podle toho, jak ostrá jídla máte rádi (a podle toho, jak štiplavou máte klobásu a papriky), můžete přidat i špetku pálivé mleté papriky.








Napsat komentář