🕒 Doba přípravy: 25 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 15 ks

🍪 Popis

Vypadají jako maličké mazance, jsou jemné, nadýchané a nádherně voní vanilkou. Když připravíte těsto večer a necháte ho kynout přes noc v lednici, ráno ho jen vložíte do trouby. Na stůl servírujte dobré máslo a domácí marmeládu a pochutnáte si na té nejluxusnější snídani!

🍓 Ingredience

  • 250 ml mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 180 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst rozinek
  • 1 panák rumu

Na povrch:

  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 1 bílek na potření

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Asi hodinu před přípravou vyndejte z lednice máslo a vejce, opláchněte v horké vodě a naložte je do rumu.

Krok 2: zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru z uvedeného množství a nechte asi 15 minut vzejít kvásek (jak zadělat kvásek). Prosejte oba druhy mouky se špetkou soli.

Krok 3: Vyšlehejte změklé máslo, žloutky, a do světlé pěny. Postupně přidávejte mouku a kvásek a vypracujte hladké a pružné těsto. Těsto bude spíše měkčí a mastnější, nesmí se však lepit na stěny mísy. Na závěr zlehka zapracujte okapané rozinky a vypracované těsto nechte v teple kynout asi 50 minut.

Krok 4: Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, nožem rozdělte na kousky o velikosti menší pěsti a vypracujte bochánky. Dejte je na plech vyložený papírem na pečení a ještě nechte asi 20 minut pod utěrkou dokynout.

Krok 5: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Nakynuté hnětýnky potřete rozšlehaným bílkem a posypte mandlovými lupínky. Pečte asi 20 minut. Když budou bochánky rychle hnědnout, přikryjte je v průběhu pečení alobalem.

☕️ Poznámka

Nejlepší jsou úplně čerstvé s máslem a domácí marmeládou. A jestli vám nějaké hnětýnky náhodou zbydou, můžete je použít na výrobu luxusní žemlovky.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *