🕒 Doba přípravy: 25 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 15 ks
🍪 Popis
Vypadají jako maličké mazance, jsou jemné, nadýchané a nádherně voní vanilkou. Když připravíte těsto večer a necháte ho kynout přes noc v lednici, ráno ho jen vložíte do trouby. Na stůl servírujte dobré máslo a domácí marmeládu a pochutnáte si na té nejluxusnější snídani!
🍓 Ingredience
- 250 ml mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 180 g krupicového cukru
- 250 g másla
- 3 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 1 hrst rozinek
- 1 panák rumu
Na povrch:
- 1 hrst mandlových lupínků
- 1 bílek na potření
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Asi hodinu před přípravou vyndejte z lednice máslo a vejce, rozinky opláchněte v horké vodě a naložte je do rumu.
Krok 2: Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru z uvedeného množství a nechte asi 15 minut vzejít kvásek (jak zadělat kvásek). Prosejte oba druhy mouky se špetkou soli.
Krok 3: Vyšlehejte změklé máslo, žloutky, cukr a vanilkový extrakt do světlé pěny. Postupně přidávejte mouku a kvásek a vypracujte hladké a pružné těsto. Těsto bude spíše měkčí a mastnější, nesmí se však lepit na stěny mísy. Na závěr zlehka zapracujte okapané rozinky a vypracované těsto nechte v teple kynout asi 50 minut.
Krok 4: Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, nožem rozdělte na kousky o velikosti menší pěsti a vypracujte bochánky. Dejte je na plech vyložený papírem na pečení a ještě nechte asi 20 minut pod utěrkou dokynout.
Krok 5: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Nakynuté hnětýnky potřete rozšlehaným bílkem a posypte mandlovými lupínky. Pečte asi 20 minut. Když budou bochánky rychle hnědnout, přikryjte je v průběhu pečení alobalem.
☕️ Poznámka
Nejlepší jsou úplně čerstvé s máslem a domácí marmeládou. A jestli vám nějaké hnětýnky náhodou zbydou, můžete je použít na výrobu luxusní žemlovky.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/staroceske-hnetynky-59950








Napsat komentář