🕒 Doba přípravy: 40 min.
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
🍓 Ingredience
Mátovo-hořčičná pálivá omáčka:
- 100 ml olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce mátových listů (nasekaných)
- 1 špetka mleté papriky uzené
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
🥘 Postup přípravy
1
Steak vyndáme z chladničky, aby měl pokojovou teplotu. Z obou stran ho potřeme olivovým olejem. Osolíme ho a opepříme.
2
Litinovou pánev předehřejeme na středně vysokou teplotu. Přidáme nakrájenou slaninu a opékáme asi pět minut dokřupava. Slaninu vyndáme a položíme na papírovou utěrku. Z pánve odstraníme všechen tuk ze slaniny kromě 1 lžíce.
3
Do pánve přidáme steak. Z každé strany ho opékáme 5–6 minut, obracíme každé dvě minuty. Steak přesuneme na dřevěnou desku a před krájením ho necháme odpočinout.
4
Chřest umyjeme a silné konce odstraníme. Do steakové pánve přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a nadrobno nasekanou očištěnou mladou cibulku (cca 2 polévkové lžíce nasekané cibulky si necháme na ozdobu). Česnek a cibulku opékáme, dokud nezměknou (asi 2–3 minuty). Přidáme hrášek s trochou vody a dusíme, dokud hrášek nezměkne (asi 5 minut). Přidáme chřest a dochutíme zbylou solí a mletým pepřem. Dusíme, dokud se voda nevypaří a chřest nezměkne. Přebytečnou vodu vylijeme. Pánev stáhneme z plotny.
5
Mezitím si připravíme mátovo-hořčičnou pálivou omáčku. Do misky dáme hořčici, vinný ocet a med. Pořádně promícháme metličkou nebo použijeme kuchyňského robota, přidáme olivový olej a prolisované stroužky česneku. Vše rozmixujeme najemno. Přidáme mátu, sůl, mletý pepř a mletou kajenskou papriku a pořádně promícháme. Odložíme stranou.
6
Steak nakrájíme a položíme ho na zeleninu v pánvi a podáváme s mátovo-hořčičnou omáčkou.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
612,84 kcal.
🔗 Zdroj:
https://itesco.cz/hello/recepty/steak-s-jarni-zeleninou-z-jedne-panve/594982/








Napsat komentář