Švestkový koláč s mandlovou náplní

, , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 30 cm průměr formy

🍪 Popis

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 200 g změklého másla
  • 125 g cukru moučka
  • 10 g vanilkového cukru
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 vejce
  • 320 g hladké mouky

Na náplň (frangipane)

  • 200 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 180 g mandlové mouky
  • 2 vejce
  • 500 g švestek

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Máslo utřete s oběma cukry, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, vejce a prosátou mouku. Krátce zpracujte, aby těsto drželo pohromadě, ale nehněťte příliš dlouho. Z těsta vytvarujte disk, zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu, ale ideálně přes noc, vychladit.

Krok 2: Těsto vyndejte z lednice (pokud je chlazené přes noc, tak alespoň půl hodiny před tím, než s ním budete pracovat). Z pečicího papíru si vystřihněte kruh tak, aby pasoval na dno i boky formy, těsto krátce propracujte rukama a přímo na připraveném pečicím papíře, aby přesně lícovalo, ho vyválejte. Při rozvalování můžete povrch těsta lehounce poprášit hladkou moukou, případně válet mezi dvěma archy papíru.

Krok 3: Těsto i s papírem přeneste do formy, přitlačte, aby hezky sedělo, a odkrojte případné přebytky. Dno hustě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo, a dejte ho na hodinu chladit do mrazáku. Pečte 15–20 minut při 190 °C dozlatova. Nechte vychladnout ve formě.

Krok 4: Máslo rozpusťte a nechte lehce vychladnout. Přidejte , mandlovou mouku a vejce a vše rozmíchejte dohladka. Náplň rozetřete na předpečený korpus, troubu rozehřejte na 170 °C. Umyté švestky vypeckujte a rozpulte. Klaďte je řeznou stranou nahoru na mandlovou náplň a každou do ní lehce zatlačte. Koláč pečte dalších 35–40 minut.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro: 30 cm průměr formy
Energie28 281 kJ
Bílkoviny107,36 g
Tuky446,25 g
Sacharidy576,88 g
0,61 g
SAFA177 g
Vláknina46,68 g
Cukry317,66 g

https://www.prozeny.cz/clanek/svestkovy-kolac-s-mandlovou-naplni-67364




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *