Sýrové chačapuri aneb Plněné placky krok za krokem

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné

🍪 Popis

V gruzínských horách byla údajně tradiční verze chačapuri s medvědím masem a konopím (dodneška si nikdo z účastníků naší výpravy není jistý, z jakého že masa naše večeře vlastně byla), ale nejčastější náplní jejich je přece jenom . Vyzkoušejte tuto vláčnou dobrotu, k podzimnímu polévkování je ideální.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru moučka
  • 125 ml vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce na potření

Na náplň

  • 450 g sýra
  • máslo
  • čerstvé

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Naše verze je poněkud poctivější než tradiční gruzínská, ale trochou másla a vajec se ještě nic nezkazilo. Místo jejich sýru sulguni můžete použít samozřejmě i nějaký u nás dostupnější – já jsem dala 200 gramů balkánu a dvě mozzarelly, ale zkusit můžete i fetu, brynzu nebo kombinaci s eidamem.

Krok 2: Do velké mísy prosejte mouku, udělejte do ní důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypejte ho cukrem a zalijte asi třetinou teplého mléka. Tuto část promíchejte a nechte v teple asi deset minut vzejít. Když jsou na povrchu bublinky, přidejte vajíčka.

Krok 3: Osolte a vmíchejte rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Hněťte rukama, až vznikne hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. Na to dobře funguje lehce vyhřátá a vypnutá trouba.

Krok 4: Mezitím si připravte náplň: sýry nastrouhejte a dobře propracujte. Někdo přidává i kousky másla. Já jsem do poloviny sýru vmíchala poslední úrodu čerstvých bylinek (, pažitku, a ). Jako náplň ale můžete použít i orestované s cibulí nebo rozmačkané ochucené .

Krok 5: Vykynuté těsto rozdělte na polovinu, udělejte z něj kuličku a na pomoučeném vále lehce rozválejte. Rozložte na něj polovinu sýru jako na snímku tak, aby vám zbyly okraje, které půjdou přehnout do středu.

Krok 6: Těsto ze stran uzavřete jako měšec, střed dobře spojte a nejdřív rukama a poté válečkem zploštěte na jedno- až dvoucentimetrovou placku. Nebojte se, těsto je pružné a netrhá se. To stejné proveďte s druhou polovinou těsta.

Krok 7: přendejte na plech vyložený pečicím papírem, několikrát propíchejte vidličkou, aby z nich unikal vzduch, potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 15 minut při 250 °C dozlatova.

Krok 8: Ihned po vytažení z trouby placky potřete trochou másla, aby zůstaly měkké. Podávejte teplé nebo studené jen tak, případně jako přílohu k ům (klasický gruzínský je z , rajčat a okurky) nebo hustým polévkám.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/syrove-chacapuri-aneb-plnene-placky-krok-za-krokem-51321




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *