🕒 Doba přípravy: 2 hod.

⏲️ Doba vaření, pečení: 3 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 10 porcí

🍪 Popis

Se sychravým podzimem začíná i sezona zabijaček. V plné síle sice bude až v únoru, ale již během listopadu si mnoho rodin dělá zásoby na zimu. Jestli nepořádáte zabijačku ani zrovna nejste nikam pozvaní, nesmutněte a vyrobte si vlastní domácí jelítka.

🍓 Ingredience

  • 1200 g tučného vepřového masa
  • 800 g libového vepřového masa
  • 250 g škvarků
  • 250 g krup
  • 6 žemlí
  • 300 ml vepřové krve
  • 2 lžíce majoránky
  • 5 utřených stroužků česneku
  • 100 g
  • a pepř
  • 1 lžička mletého nového
  • 3 vepřová střívka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 300 ml vepřového vývaru

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Tučné z hlavy a laloků a libové maso (např. plec) uvařte doměkka. Tučné maso nakrájejte na asi půlcentimetrové kostičky. Libové maso a škvarky umelte. uvařte den předem (proschnou a nebude se z nich tolik uvolňovat sliz) doměkka – nevíte-li, jak na to, přečtěte si praktický postup v receptu na vánočního kubu. nakrájejte na kostičky a nasucho opečte dozlatova. Cibuli nasekejte nadrobno a na troše oleje nebo sádla osmahněte.

Krok 2: K masu se škvarky vložte kroupy a osmažené žemle. Zalijte krví a nechte chvíli nasáknout. Potom přidejte ostatní suroviny. Podle potřeby zřeďte horkým vývarem, okořeňte a osolte. Širší (koupíte je v lepších řeznictvích nebo na internetu, nejčastěji se prodávají ve slaném nálevu) pořádně propláchněte studenou vodou a nastříhejte na požadovanou délku jelit (plus asi 4 cm na špejlování). Střívko zašpejlujte, pak jej naplňte a konec zase zašpejlujte.

Krok 3: Zašpejlovaná jelítka vkládejte do vroucí vody a vařte při teplotě 90 stupňů 20 až 30 minut (podle velikosti jelítek). Stupeň uvaření kontrolujte propíchnutím naostřenou špejlí – z jelita nesmí vytékat krev, ale jen čirá šťáva. Hotová jelita můžete skladovat v lednici tři až čtyři dny.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *