🕒 Doba přípravy: 1 hod. a 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 30 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 5 porcí
🍪 Popis
Turecká specialita, kterou ale můžete ochutnat i v Řecku a arabských zemích. Voní exotikou a je baladou pro všechny smysly. Základem je jehněčí maso, které je sice dražší, ale jeho křehkost nic nenahradí.
🍓 Ingredience
Kofty
Omáčka
- 2 lžičky koriandru
- 2 lžičky kmínu
- 50 ml slunečnicového oleje
- 1 celá skořice
- 6 hřebíčků
- 6 celých kardamomů
- 1 velká cibule
- 1 lžička paprik
- 1 lžička koření garam masala
- 200 g krájených loupaných rajčat
- 150 g jogurtu
- sůl
- vývar
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Jehněčí maso je třeba nejprve namlít. Pak ho v míse promíchejte s ostatními ingrediencemi na kofty, cibule musí být nakrájena na drobno. Po smíchání všech přísad nechte asi dvě hodinky odpočinout. Zatím si připravte omáčku.
Krok 2: V rozpáleném hrnci opečte nasucho celý kmín, koriandr, hřebíček a kardamom. Teprve pak koření rozdrťte v hmoždíři.
Krok 3: V hluboké pánvi opečte na oleji skořici (tu pak vyndejte) nasekanou cibuli a přidejte další koření. Vložte sekaná rajčata a povařte.
Krok 4: Po stažení z plotny přidejte jogurt a zamíchejte. Omáčka je hotová.
Krok 5: Z masa, které se hezky odleželo, vytvarujte koule a krátce je předpečte na pánvi. Pak je jednoduše přidejte do připravené omáčky. Při nízké teplotě povařte asi hodinku a podlejte vývarem.
Krok 6: Hotové jídlo posypejte čerstvým koriandrem a doplňte arabským pita chlebem.








Napsat komentář