Turecké kofty v rajčato-jogurtové omáčce

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod. a 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 5 porcí

🍪 Popis

Turecká specialita, kterou ale můžete ochutnat i v Řecku a arabských zemích. Voní exotikou a je baladou pro všechny smysly. Základem je , které je sice dražší, ale jeho křehkost nic nenahradí.

🍓 Ingredience

Kofty

  • 800 g mletého jehněčího masa
  • 1 špetka mletého římského kmínu
  • 1 špetka mletého nového
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce máty
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1/2 cibule
  • a pepř
  • pita

Omáčka

  • 2 lžičky koriandru
  • 2 lžičky kmínu
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1 celá skořice
  • 6 hřebíčků
  • 6 celých kardamomů
  • 1 velká
  • 1 lžička paprik
  • 1 lžička koření
  • 200 g krájených loupaných rajčat
  • 150 g jogurtu
  • sůl

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Jehněčí maso je třeba nejprve namlít. Pak ho v míse promíchejte s ostatními ingrediencemi na kofty, cibule musí být nakrájena na drobno. Po smíchání všech přísad nechte asi dvě hodinky odpočinout. Zatím si připravte omáčku.

Krok 2: V rozpáleném hrnci opečte nasucho celý kmín, , a kardamom. Teprve pak koření rozdrťte v hmoždíři.

Krok 3: V hluboké pánvi opečte na oleji skořici (tu pak vyndejte) nasekanou cibuli a přidejte další koření. Vložte a povařte.

Krok 4: Po stažení z plotny přidejte a zamíchejte. Omáčka je hotová.

Krok 5: Z masa, které se hezky odleželo, vytvarujte koule a krátce je předpečte na pánvi. Pak je jednoduše přidejte do připravené omáčky. Při nízké teplotě povařte asi hodinku a podlejte vývarem.

Krok 6: Hotové jídlo posypejte čerstvým koriandrem a doplňte arabským pita chlebem.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/turecke-kofty-v-rajcato-jogurtove-omacce-59387




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *