🕒 Doba přípravy: 170 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí

🍓 Ingredience

  • mouka pšeničná hladká 200 gramů
  • měkký 100 gramů
  • máslo 50 gramů (změklé)
  • 40 gramů
  • droždí 15 gramů
  • 1 lžíce (vlažné)
  • 1 špetka
  • 1 špetka (strouhaná)
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • (jahodová, na slepení)
  • cukr moučkový (na posypání)

🥘 Postup přípravy

Droždí promícháme s mlékem a cukrem. Do mouky rozemneme máslo, přidáme rozmíchané droždí, , citronovou kůru a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, vložíme ji do hrnce se studenou vodou (musí být zcela ponořená) a těsto necháme takto kynout 2 hodiny (mělo by vyplavat na hladinu).

Vykynuté těsto vyjmeme z vody, osušíme ho a rozválíme na pomočeném válu na plát silný jako stéblo. Vykrájíme z něj formičkou hvězdičky a v polovině z nich ještě vykrojíme ve středu malé kolečko. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 160 °C upečeme dorůžova. Upečené hvězdičky ihned sejmeme z plechu a hvězdičky s vykrojeným kolečkem ještě za tepla obalíme v moučkovém cukru.

Po vychladnutí potřeme nepocukrované hvězdičky jahodovou marmeládou a přilepíme na ně pocukrované hvězdičky s vykrojeným kolečkem.

☕️ Poznámka

Pokud nemáte jahodovou marmeládu (nejlépe domácí), nahraďte ji jinou pikantní, například rybízovou nebo malinovou.

https://www.igurmet.cz/recepty/sladke/vanocni-cukrovi/tvarohove-hvezdicky-562/




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *